Politika

Zadar na nogama! Narod Daruvarcu poručuje – Dosta!

„Zadar je odlučio, ne samo iskazati solidarnost Loreni, nego i reći NE nasilju nad ženama, lošem zakonodavstvu, lošim pravnim praksama, društvu lišenom humanosti, sustavu koji štiti nasilnike! Jučer je bila Lorena, a danas može biti bilo koja od nas", rekla je Marita Katunarić

Autor: Josipa Maksimović - 18.12.2018

Probajte razbiti lavabo čekićem – hoćete li uspjeti iz jednog, dva ili tri udarca?! Daruvarac je, govori se, to pokušao i uspio glavom ljudskog bića! Zadar je odlučio tome stati na kraj!

Danas, grupa Protiv pravosuđa koji štiti nasilnike broji 3000 članova i sprema se nešto zaista veliko; prosvjed protiv Daruvarca, pravosuđa, nasilja, ugnjetavanja i svega naguranog pod tepih ispod jedinog slučaja koji je „isplivao“ na površinu i digao hrvatsku javnost na noge.

U pitanju je miran prosvjed Protiv pravosuđa koje štiti nasilnike.

Sve je krenulo od mladih – na mladima svijet ostaje, kažu.

„Inicijativa za prosvjed je krenula od studenata i studentica Sveučilišta u Zadru, koji/e su htjeli iskazati svoje nezadovoljstvo zakonodavnim i pravnim regulativama Republike Hrvatske.

Ubrzo su nam se javile i žene iz Facebook grupe Mame iz Zadra i krenuli smo u realizaciju prosvjeda. Organizirala se Facebook grupa kako bismo mogli informirati sve koji se žele odazvati na prosvjed.“, s nama je podijelila Marita Katunarić, jedna od glavnih organizatorica prosvjeda.

Sjećate li se Istanbulske konvencije? Onog komadića papira koji je, kao, trebao promijeniti sve?

Kako Marita kaže, „živimo u društvu u kojem se događa normalizacija i sve veća brutalizacija strukturnog nasilja nad ženama. Kada govorimo da je strukturno, mislimo na nasilje koje se odvija u svim strukturama društva, od onoga u obitelji, među prijateljima i poznanicima, do institucionalnog na razini obrazovanja, zakonodavstva i sudstva“.

Podsjećamo, zlostavljanje nužno ne mora uključivati šake – ono može biti udar na emocije, egzistenciju, psihu, a također i fiziku, kao u slučaju Daruvarca.

Slučaj „Daruvarac“ nije izolirani slučaj. U hrvatskoj se sjeni kriju brojni, ponekad i brutalniji slučajevi – ali o njima javnost ne zna. O njima se šuti.

Prema podacima MUP-a, u posljednjih 5 godina, 90 žena je ubijeno od strane njihovih (bivših) muževa, (bivših) partnera ili drugih bliskih muških osoba.                                  
Nepovjerenje u sustav, osuda od okoline, strah, krivnja, ekonomska ovisnost – sve su to razlozi da mnoge žrtve skrivene od očiju javnosti ne prijavljuju nasilje
“, potvrđuje Marita.

Vrijeme je da se tome stane na kraj –da se uputi kritika državnim zakonodavnim i pravnim strukturama i da se stvori pravni okvir koji će ženama pružiti zaštitu i savjetovanje.

Jedan od komentara u Facebook grupi glasi: “Treba paziti da se neka politička opcija ne nametne na prosvjedu. Oni su nas i doveli do ovoga da nasilnici slobodno šeću”.

„Zadar je odlučio – ne samo iskazati solidarnost Loreni, nego i reći NE nasilju nad ženama, NE lošem zakonodavstvu, NE lošim pravnim praksama, NE društvu lišenom humanosti, NE sustavu koji štiti nasilnike! Jučer je bila Lorena, a danas može biti bilo koja od nas.“ M.K.

FOTO: YouTube screenshot

Tagovi: daruvarac, mame iz zadra, prosvjed, zadar,