Gospodarstvo

Zagrebački studenti ovaj će vikend provesti uz dupine

Prva od dvije terenske nastave projekta o očuvanju morskog okoliša studenata veterinarstva

Autor: Ivona Amidžić - 28.03.2019

Ovaj vikend u Murteru provest će se prva od dvije terenske nastave studenata Veterinarskog fakulteta u Zagrebu u sklopu projekta “Plavi projekt- doprinos razvoju programa DKU na VFZS-u” kojeg provodi udruga Argonauta u partnerstvu s Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Morskim obrazovnim centrom Pula, piše Šibenik In.

Provedba projekta počela je u travnju 2018., a svrha projekta je studentima veterine dati priliku za angažman u društveno korisnim projektima očuvanja morskog okoliša. Kroz projekte u sklopu nastave, a u suradnji s organizacijama civilnoga društva studenti detektiraju potrebe zajednice i kroz kolegije izrađuju potencijalna rješenja – projekte kroz koje će se angažirati u lokalnoj zajednici.

U sklopu ovog konkretnog projekta detektirane su teme koje su zanimljive studentima, a donijet će korist zajednici kroz edukaciju o metodama praćenja populacija i liječenja zaštićenih morskih životinja, morskih kornjača i dupina.

Osim Murtera, studenti će posjetiti i Pulu te Morski obrazovni centar – Aquarium Pula sredinom travnja ove godine

Studenti će projekte razvijati kroz odabrane mentorske programe:

  1. Obilazak kritičnih staništa u zimskim mjesecima – Kako pomoći pothlađenim morskim kornjačama?
  2. Morska patrola – Kako dojaviti opažanje dupina/morskih kornjača?
  3. Dolphin/sea turtle friendly ponašanje
  4. Pronalazak ozlijeđene/bolesne morske kornjače – Što napraviti?
  5. Uginuli dupin/morska kornjača – Što, kako i zašto napraviti?

Tema radionice u Murteru fokusirat će se na dupine te će studenti biti educirani o izradi protokola za praćenje, bilježenju pojavnosti zaštićenih morskih životinja (datum, vrijeme, zemljopisna pozicija, broj životinja, dobne kategorije), meteorološkim uvjetima i ljudskom utjecaju (pomorski promet, turistička i ribarska djelatnost), osnovama fotografiranja zaštićenih morskih životinjskih vrsta, opisu prijetnji tijekom boravka u prirodi i slično.

Najzanimljiviji dio terena u Murteru zasigurno će biti monitoring dupina na koji studenti kreću u subotu, 30. ožujka 2019. u 8.30 sati iz uvale Hramina u Murteru. Nakon edukacija, studenti će uz pomoć mentora iz udruge Argonauta također osmisliti vlastite grupne projekte za stanovništvo obalnih i otočnih zajednica na cijelom području hrvatske strane Jadrana. Studenti će svoje projekte implementirati do kraja akademske godine u suradnji s lokalnim udrugama, školama i sličnim ustanovama.

Za sve informacije o projektu pratite službenu Facebook stranicu Plavog projekta ili web stranicu udruge Argonauta

Projekt traje 18 mjeseci, odnosno do listopada 2019. godine, sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (ESF) u iznosu od 854.018,21 kuna, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.004.727,31 kuna.

Nositelj projekta je Udruga Argonauta iz Murtera, a partneri na projektu su Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Morski obrazovni centar Pula. Projekt se provodi na području Šibensko-kninske, Zagrebačke i Istarske županije.

(Šibenik In)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: dupini, murter, plavi projekt, terenska nastava, vikend, zagrebački studenti,

Vezane vijesti