Politika

Zahtjevi “štedljive četvorke” najveća prepreka za postizanje dogovora o planu za oporavak

"Nadamo se da će skupina štedljivih zemalja pronaći način da dođemo do kompromisa i da se pronađe rješenje za pitanje upravljanja Instrumentom EU sljedeće generacije"

Autor: Ivona Amidžić - 20.07.2020

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju kako od “štedljivih zemalja” očekuje kompromis o europskom proračunu i planu za oporavak, no ne isključuje mogućnost da maratonski samit u Bruxellesu ne urodi plodom.

“Nadamo se da će skupina štedljivih zemalja, koje imaju problem s ukupnim iznosom paketa pronaći način da dođemo do kompromisa i da se pronađe rješenje za pitanje upravljanja Instrumentom EU sljedeće generacije i za pitanja vezivanja vladavine prava s trošenjem proračunskih sredstava”, rekao je Plenković dolazeći na nastavak sastanka.

Europski čelnici u nedjelju, treći dan zaredom, pokušavaju dogovoriti paket vrijedan više od 1.800 milijardi. Zahtjevi štedljive četvorke – Nizozemske, Austrije, Danske i Švedske najveća su prepreka za postizanje dogovora.

Na stolu je sveobuhvatni paket težak preko 1.800 milijardi eura, koji uključuje sedmogodišnji proračun od 1.074 milijardi eura i instrument za oporavak od 750 milijardi, od kojih bi veći dio bio bespovratna pomoć, a ostatak kao zajmovi.

No, postoje velike razlike u pogledu visine proračuna i instrumenta za oporavak te u pogledu upravljanja tim sredstvima, odnosno uvjetima za dobivanje pomoć i kontrole trošenja tih sredstava.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: EU, europski proračun, oporavak, Plenković, štedljive zemlje,