Lifestyle

Zamućena voda na splitskom području

Trebamo li biti zabrinuti?

Autor: Lucija Tokić - 30.10.2018

Na izvoru rijeke Jadro koja pitkom vodom napaja šire splitsko područje došlo je do zamućenja vode, no iz Vodovoda i kanalizacija (ViK) Split obavještavaju javnost da nema potrebe za brigu jer zbog zaliha u vodospremama voda iz slavina još uvijek ne prelazi maksimalno dozvoljene parametre zamućenosti.

Stoga nije na snazi preporuka o prokuhavanju vode za malu djecu, starije i imuno osjetljive osobe, kažu u ViK- u.
 Do zamućenja vode je došlo zbog obilnih kiša koje su posljednjih dana padale na splitskom području.
 U ViK- u navode da je uređaj za mjerenje vrijednosti mutnoće vode na izvoru rijeke Jadro pokazao zamućenje iznad dopuštenih vrijednosti. Zato je za očekivati da bi u dogledno vrijeme, nakon pražnjenja vodosprema i miješanja s novim količinama vode u vodoopskrbnom sustavu, moglo doći do povećanja mutnoće pitke vode i u vodoopskrbnoj mreži na području Splita, Solina, Podstrane, Kaštela, Segeta, Okruga i Trogira.
“U tom slučaju obavijestit ćemo građane o preporuci prokuhavanja vode iz slavine za malu djecu, starije i imuno insuficijentne osobe. Djelatnici Laboratorija za pitke vode i Uprava Vodovoda i kanalizacije Split kontinuirano prate situaciju te će javnost na vrijeme biti informirana o eventualnim mjerama koje treba poduzeti u slučaju povećanja parametra mutnoće vode u vodoopskrbnoj mreži”, zaključuju u ViK-u.
(Hina)

Tagovi: rijeka jadro, zamućena voda,