Politika

Zastupnica Selak Raspudić: “Teška kaznena djela nasilja u obitelji porasla za 50 posto u doba koronakrize”

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova doc. dr. sc. Marija Selak Raspudić upozorila je danas na konferenciji za novinare kako je u koronakrizi broj teških kaznenih djela nasilja u obitelji porastao za 50 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Autor: Darija Kovačić - 26.10.2020

„Povodom nedavnog tragičnog događaja u kojem je policajac usmrtio suprugu, pa sebe, pred očima njihove maloljetne djece, upozorila bih na zabrinjavajuće statističke podatke alarmantnog porasta obiteljskog nasilja od travnja do listopada 2020., u odnosu na isto razdoblje lani. Naime, komparativna preliminarna analiza javno dostupnih podataka pokazuje da, premda je ukupni broj evidentiranog nasilja u obitelji prema kalendaru MUP-a neznatno pao, s 5154 u odnosu na 4990, jednako kao i broj prekršaja, 4643 u odnosu na 4238, broj težih zločina koji najčešće završavaju ubojstvom kaznenog djela nasilja u obitelji porastao je za čak 50 posto, 752 u odnosu na 511 lani. Korona kriza presudno je utjecala na naše živote na različite načine, a potrebno je osvijestiti šire posljedice pandemije, koje uključuju i porast obiteljskog nasilja i nužnost snažnije društvene reakcije“, rekla je Selak Raspudić.

Zastupnica Selak Raspudić upozorila je kako treba djelovati preventivno, senzibilizirati i alarmirati javnost, jer građanima treba snažnije institucionalno djelovanje koje ne smije biti tek deklarativno kao što je sada slučaj.

„U tom smislu u prvom tjednu rada sabora najavljeno je sazivanje sjednice Odbora za ravnopravnost spolova s točkom Obiteljsko nasilje u doba koronakrize, mogućnosti
unapređenja prevencije i zaštite žrtava“, kaže Selak.

Iznijela je prijedloge za djelovanje, od osnivanja kriznog stožera koji bi se bavio prevencijom povećanja obiteljskog nasilja u vrijeme krize i alokacije materijalnih sredstava za njegov rad, do potenciranja da mediji pojačano ukazuju na centre, savjetovališta i SOS telefone za žrtve.

„Alternativa kriznom stožeru je ekipiranje stručnjaka za mentalno zdravlje, potom ukazivanje na alternativne mogućnosti dojavljivanja nasilja, tako su Francuska i Španjolska uključile ljekarne, a neke zemlje razvile su i aplikaciju kojom se prešutno obavještava o nasilju. Preporuka MUP-u za objavljivanje podataka o nasilju, budući da dnevna izvješća nisu dovoljna, potreba su javno dostupna tjedna i mjesečna pa i izvješća koja pružaju komparativnu analizu najmanje u odnosu na proteklu godinu kako bi se moglo brzo reagirati. broja kaznenih prijava za obiteljsko nasilje. Nužno je uspostaviti snažniju međuresornu suradnju, te nadići političke razlike i uspostaviti međuodbornu suradnju kako bi se pristupilo problemu obiteljskog nasilja, prikupljajući iskustva centara za socijalnu skrb, nevladinih organizacija, obrazovnih institucija s posebnim naglaskom na problem zlostavljanja i zanemarivanja djece. Bilo bi dobro imati izvješća o radu SOS linija uspostavljenih za vrijeme korona krize da bismo vidjeli s kojim se problemima susreću građani i kakva je zaista situacija na terenu“, iznijela je Selak.

Zaključila je kako je društvena solidarnost u epidemiji jako važna jer moramo biti svjesni da takav način ponašanja našim ugroženim sugrađanima doslovce mogu život značiti.

„Imajući u vidu da žrtve često, a pogotovo sada, zbog boravka u zajedničkom kućanstvu, nisu u mogućnosti alarmirati potrebno je više nego ikada otvoriti oči i uši za druge, naše kolege, prijatelje, institucije, susjede i, ukoliko bude potrebno, djelovati umjesto njih u pogledu prijavljivanja nasilja, poručila je Selak Raspudić.

Tagovi: krizni stožer, obiteljsko nasilje, selak raspudić, zastupnica,