Politika

Zatvoreno 61. međunarodno hodočašće u Lourdesu

Na hodočašću je sudjelovalo oko 14.000 vojnika i policajaca iz 43 zemlje, među kojima je bilo 820 hrvatskih hodočasnika

Autor: Ivona Amidžić - 20.05.2019

Gašenjem svijeće, simbola 61. međunarodnog vojnog hodočašća (P.M.I.), u marijanskom svetištu u Lourdesu, u nedjelju, 19. svibnja 2019. godine zatvoreno je hodočašće na kojemu je po 27. put sudjelovala Hrvatska vojska, policija i hrvatski branitelji.

Svijeću je nakon kratkog obraćanja i molitve ugasio francuski vojni biskup mons. Antoine de Romanet koji je pozvao vojnike da se i slijedeće godine, radi izgradnje mira u svijetu, svi zajedno ponovno okupe kod Gospe u Lourdesu.

U jutarnjim satima u bazilici sv. Pija X. u Lourdesu održano je euharistijsko slavlje 61. međunarodnog vojnog hodočašća koje je, u zajedništvu s više od dvije stotine svećenika i biskupa, predvodio francuski vojni biskup. Na euharistijskom slavlju uz izaslanstva iz četrdesetak zemalja sudionica prisustvovao je i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević.

Noć uoči nedjelje u Lourdesu održana je procesija s kipom Gospe Lourdske i velikim križem sa svijećama. Procesija je počela hodom ispred Spilje ukazanja te je nastavljena do svetišta. U sklopu procesije, ispred bazilike Svete krunice održan je i molitveno-glazbeni u kojemu je sudjelovala i Klapa HRM-a “Sveti Juraj”. Do prostora ispred bazilike križ su nosili članovi Zrinske garde.

Na hodočašću je sudjelovalo oko 14.000 vojnika i policajaca iz 43 zemlje, među kojima je bilo 820 hrvatskih hodočasnika. Hodočašćem, koje organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj, uz potporu ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja, zapovijedao je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić.

hodočašće4_20052019_glasdalmacije

hodočašće_20052019_glasdalmacije

hodočašće3_20052019_glasdalmacije

foto: MORH (D. Jonjić)

Tagovi: branitelji, hodočašće, hodočasnici, Hrvatska vojska, lourdes, policajci, vojnici,