Gospodarstvo

Završeno više od 50 posto sanacijskih radova na Karepovcu

Po riječima gradonačelnika, područje odlagališta otpada Karepovca bit će zdravi prostor u kojem više neće biti "loših emisija i otpadnih voda".

Autor: Antonela Verković - 18.09.2018

U deset mjeseci, otkako je počela sanacija odlagališta otpada Karepovca u Splitu, završeno je više od 50 posto radova kojima se onemogućava širenje neugodnih mirisa, a ako se tako nastavi, prva faza radova mogla bi biti završena i prije isteka 30 mjeseci, koliko je predviđeno, nakon čega će početi druga faza ozelenjavanja tog područja.

To je rečeno u ponedjeljak prilikom obilaska Karepovca, organiziranog za članove splitskoga Gradskog vijeća i predstavnike 16 gradova i općina koje odlažu otpad na to odlagalište.

“Prezadovoljan sam dosadašnjom dinamikom sanacijskih radova”, rekao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Podsjetio je kako je u veljači ove godine bilo “podgrijavanja u javnosti” da se zaustave sanacijski radovi na Karepovcu.

“Da smo stali, gdje bismo danas bili, nego smo stisnuli zube i odlučnošću došli do točke koja je prekretnička, a kad imate prekretničku točku, a ona je sada, onda imate jamstvo za uspjeh”, dodao je Krstulović Opara.

Po njegovim riječima, područje odlagališta otpada Karepovca bit će zdravi prostor u kojem više neće biti “loših emisija i otpadnih voda”.

“More i priobalje će nam biti zdravo, okolni maslinici i polja bit će zdravi, a građani će dobiti, nadam se za godinu i pol, zelenu plohu koja će ih podsjećati na mali Marjan”, rekao je Krstulović Opara te dodao da će za godinu i pol početi ozelenjavanje brda koje je oblikovano od iskopa i premještanja starog otpada te prekriveno zemljom.

Rekao je kako se sada gradi kaseta u koju će se odlagati otpad do završetka regionalnog centra za gospodarenje otpadom, a u tijeku je i izgradnja infrastrukture oko Karepovca: nasipa, kanala za oborinske i procjedne vode, jezero za prihvat tih voda te pristupna hidrantska mreža i pristupne ceste.

Pregovori s Ministarstvom i Fondom o drugoj fazi radova

Po njegovim riječima, u tijeku su pregovori s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da nakon završetka infrastrukture počne druga faza radova na Karepovcu.

“U toj drugoj fazi novooblikovano brdo bi bilo zaštićeno od ispiranja i erozije tako što će ga se prekriti brtvenim slojem koji će biti vodonepropustan i štitit će brdo od procjeđivanja oborinskih voda, a taj će brtveni sloj također štititi i od isplinjavanja plinova iznutra”, objasnio je Vela. Dodao je kako se brtveni sloj već rabi u europskim zemljama u sličnim projektima poput sanacije Karepovca.

Dodao je da će se na taj brtveni sloj ugraditi zemljani sloj sa zelenilom koje će brdo na Karepovcu učiniti zelenim.

Inženjer na sanacijskim radovima na odlagalištu otpada Arsen Tonšić rekao je kako je u preoblikovanju Karepovca, koji obuhvaća oko 260.000 metara četvornih, premješteno oko milijun kubičnih metara otpada od kojeg je oblikovano brdo visine 50 metara iznad podnožja na kojem se gradi privremena kaseta za otpad koja će se rabiti do završetka centra za gospodarenje otpadom Lećevice.

(Hina)

Tagovi: Karepovac, otpad, radovi,