Gospodarstvo

Zbog saharske kiše naši limeni ljubimci su prljavi i blatni – evo kako to riješiti!

Ajoj... Saharski pijesak isprljao je naše automobile, a sad kad su sunčeve zrake ponovno obasjale naš grad, evo kako doskočiti tom problemu...

Autor: Ivona Amidžić - 24.04.2019

Iznimno velike količine prašine iz afričke Sahare gurnute su ovog vikenda prema Francuskoj, Španjolskoj, Italiji te zapadnom i središnjem Mediteranu. Oblak saharskog pijeska nije zaobišao ni Hrvatsku  – piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

Jučer smo se mogli zapitati je li uopće proljeće… Mnogi su, već spremljene tople jakne, na brzinu vratili u ormar i navukli na sebe jer su temperature bile zaista brrr…

Ne samo da smo se ‘sledili’ nego su ‘stradali’ i naši limeni ljubimci. Kiša koja je pala sadrži i saharski pjesak koji prlja automobile, ali ne brinite, nije ni to ništa strašno, a niti ništa što se ne može riješiti…

“Ono što se kod nas zapravo dogodi je da automobili često budu prljavi. Češće se to događa na Jadranu i u Dalmaciji, prije nego dođe do kopnenog dijela unutrašnjosti. Zatim se ta prašina zna pomiješati s peludi, a ako padne kiša, čak i par kapi, obično to bude samo u smislu da vam zaprlja auto. S obzirom da su to jako kratke epizode i ne traju dugo, ne stvaraju nikakve zdravstvene poteškoće ili tegobe”, kazao je meteorolog Nove TV Darijo Brzoja. Vozačima se savjetuje da pranje automobila odgode dok ne prođu oborine…

Meteorolozi javljaju kako je s time gotovo te više ne moramo strahovati, a već nas je danas sunce ‘počastilo’.

Mi koji smo u strahu od zime i koji smo danas obukli topliju jaknu sad se ‘kuhamo’, a tako će biti i sljedećih dana – proljeće se vratilo i bez straha možete ‘uglancati’ svojeg ljubimca, evo i kako…

Limeni ljubimci, dakako, blistaju u svako godišnje doba, ali kad sunce ‘upeče’, posebno se ističe sjaj boje naših automobila – piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

SAVJETI ZA PRANJE AUTOMOBILA

Za početak skupite sve potrebno za čišćenje unutrašnjosti. To su razne krpe i spužve, usisavač, sredstvo za čišćenje platna ili kože (ovisno čime su vam presvučena sjedala), sredstvo za čišćenje i sjaj kokpita, miris za automobil, a iskoristiti možete i staru četkicu za zube pomoću koje ćete očistiti prašnjave utore do kojih ne možete krpom.

Nakon toga slijedi temeljito usisavanje, a zatim se prebacite na sjedala.

Najviše vozila danas ima sjedala presvučena platnom pa se možete poštedjeti kupovine skupih sredstava i pomoći si sodom bikarbonom. Soda se razmuti s vodom i napravi se pasta koja se utrlja u sjedala. Soda je učinkovita i protiv mrlja, samo ih treba dobro izribati. Smjesu ostavite petnaestak minuta, potom prijeđite vlažnom krpom ili četkom, a na kraju usisajte. Isto sredstvo možete iskoristiti i za pranje tepiha, ali i stropa u vozilu. Korištenje sode na ovaj način uklonit će apsolutno sve neugodne mirise koji su se nakupili u vašem vozilu.

MITOVI I POGREŠKE

Ne koristite deterdžent za pranje suđa 

Klasičan deterdžent za pranje suđa je preagresivan i može skinuti zaštitni sloj laka. Za pranje automobila svakako koristite specijalizirane šampone koji čuvaju lak – piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

Izbjegavajte prati kružnim pokretima

Iako je to prirodan pokret, izbjegavajte prati automobil kružnim pokretima jer oni ostavljaju površinske ogrebotine u obliku virova. Koristite ravne pokrete duž karoserije.

MIT – Nova boja auta zahtjeva tjedne do prvog pranja

Laž. Boja se dobro osuši u tvornici i provede određeni vremenski period u transportu nakon toga. Nakon što stigne u auto salon oni ju operu što prije.

MIT – Nema potrebe za nanošenjem voska

Ustvari ima, ukoliko imate želju stvoriti umjetnu barijeru između ćudljive majke prirode i svog auta kojeg bi trebalo sačuvati. Onda bi vosak bio dobra ideja.

DODATNO: Preporučamo da auto perete na mjestu koje je zaklonjeno od sunca. Ako niste u mogućnosti, operite auto rano ujutro ili u predvečerje, jer kombinacija jakih sunčevih zraka i pjene za pranje negativno utječu na lak auta – piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: automobili, čistoća, moja akcija, mojaakcija.hr, pranje,