Lifestyle

Željka Mačak Šafranko izolirala prvi omikron-virus u Hrvatskoj

"To će nam omogućiti nove neutralizacijske testove i to je iznimno važno za nas i za međunarodnu suradnju"

Autor: Ivona Amidžić - 21.12.2021

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić potvrdila je da je u Hrvatskoj izoliran prvi omikron-virus, što će nam omogućiti nove neutralizacijske testove, i važno je za državu i međunarodnu suradnju.

“Doktorica Željka Mačak Šafranko izolirala je prvi omikron-virus kod nas. To će nam omogućiti nove neutralizacijske testove i to je iznimno važno za nas i za međunarodnu suradnju”, rekla je Markotić u Dnevniku HRT-a.

Osim toga izvijestila je da je Klinika puna pacijenata te da se pritisak ne smanjuje na jedinice za intenzivno liječenje, a gdje je također kapacitet popunjen iznimno teškim bolesnicima.

“Dosta njih je mlađe dobi, dijelom i oni koji su bili zdravi do sada. U intenzivnoj je većina njih na respiratoru, kolege se trude maksimalno, čine sve što moderna medicina može učiniti, ali nažalost kod covida smo vidjeli da puno toga ne možemo”, naglasila je Markotić.

Komentirala je i lijek protiv koronavirusa, od kojega je danas stiglo 1800 doza, naglasivši da je lijek kombinacija dva monoklonska antitijela čiji je zadatak da neutraliziraju onaj S protein, “spyke” protein i onemoguće daljnje razmnožavanje i širenje virusa, a može se davati za liječenje u jednoj dozi ili preventivno, i to za liječenje osoba koje nisu na kisiku, u samom početku bolesti ili imaju blaži oblik bolesti, no potencijalno zbog nekih kroničnih bolesti imunološkog statusa i slično očekuje se da bi mogli razviti teški oblik bolesti.

“Treba se primijeniti čim prije u bolničkim uvjetima, ako se daje u profilaksi nakon kontakta s inficiranima, također ga treba primijeniti u jednoj dozi, ako se radi o imunokompromitiranim bolesnicima, može se još svaka četiri tjedna davati pola doze dok prođe rizik od čestih kontakta s oboljelima”, kazala je Markotić.

Dodaje kako je riječ o skupom lijeku koji je u ispitivanju imao dobar učinak, a vjeruje da i protiv delta soja može imati dobar učinak.

Na omikron, navodi Markotić, nažalost neće imati veći učinak te je naglasila da je cijepljenje i dalje najbolja prevencija.

“Cjepivo je za sve, ono štiti, prema prvim rezultatima vidimo da protiv omikrona štiti treća, ‘booster’ doza, gotovo cijela zapadna Europa ubrzano se cijepi trećom dozom. Čini se da bi ga to moglo zaustaviti”, istaknula je Markotić.

Navodi kako o omikron inačici SARS-CoV-2 virusa još nemamo dovoljno podataka.

“Ono što vidimo u zapadnim zemljama – bolnice se pune, puno je više oboljelih, ali u tim zemljama cijepljenih je više, zato je nama važno da povećamo broj cijepljenih”, poručila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić

Ističe da je dobra stvar što smo usporili dolazak omikrona zatvaranjem granica za putnike iz JAR-a i zemalja iz kojih su ga mogli donijeti, dodavši da smo time dobili na vremenu da se sustav pripremi za velik broj oboljelih te da se oni koji su se dvoumili stignu cijepiti. Virus će, upozorila je Markotić, definitivno doći, najprije sada tijekom blagdana s dolaskom ljudi iz drugih zemalja.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: cijepljenje, covid, izoliran, koronavirus, markotić, omikron,