Lifestyle

Znanstvenici i članovi zdravstvene zajednice podržavaju i preporučuju cijepljenje protiv COVID-19

Zaključuju kako je rizik od ozbiljnih nuspojava nemjerljivo manji od komplikacija uslijed bolesti COVID 19 za svaku životnu dob

Autor: Ivona Amidžić - 14.12.2020

Trideset liječnika i znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva podržali su program cijepljenja protiv koronavirusa jer je to najdjelotvorniji način sprječavanja širenja virusa, poručili su u nedjelju u pismu javnosti kojim žele upozoriti na važnost cijepljenja.

“Cijepljenje je najdjelotvorniji način sprječavanja širenja virusa s ciljem zaštite zdravlja što većeg broja ljudi”, stoji u zajedničkoj izjavi koju su potpisali 30 znanstvenika i liječnika, među kojima je i Ivan Đikić.

Znanstvenici ističu da je koronavirus opasan i visokozarazan, da je najopasniji za osobe starije životne dobi, jer u toj dobnoj skupini značajan broj bolesnika razvija tešku kliničku sliku ili umire od posljedica infekcije.

Pandemija neće nestati bez cijepljenja i poštivanja mjera

Znanstvenici i liječnici upozoravaju da bez cijepljenja, kao i bez poštivanja pravilnih epidemioloških mjera, ova pandemija neće nestati nego će posljedično duže trajati i uzrokovati  dodatne ljudske i ekonomske gubitke za građane Hrvatske.

“Pravilno cijepljenje osigurava zaštitu od infekcije za pojedince, a procjepljivanje populacije može dovesti do stvaranja kolektivnog imuniteta. Iz navedenih razloga, ali i zbog nedostatka učinkovitije terapije, smatramo cijepljenje protiv COVID-19 najboljim načinom za zaštitu ljudi”, navodi se u izjavi.

Ističu da su cjepiva protiv Covid-19 razvijena brže nego i jedno cjepivo na svijetu, te da razumiju interes javnosti za ta cjepiva i pitanja koja se o njemu postavljaju. Ipak, navode da je njihovo povjerenje u razvijena cjepiva utemeljeno na rezultatima znanstvenih ispitivanja, a da se cjepiva koja će se koristiti u Hrvatskoj testiraju i odobravaju prema najstrožim sigurnosnim kriterijima Europske unije.

“Mnogo je ljudi neodlučno hoće li se cijepiti ili ne zbog mogućih nuspojava. Važno je shvatiti da cjepivo aktivira imuni sustav i ‘uči’ ga prepoznavanju virusa na siguran način. Stoga ono djeluje kao ‘lažna’ infekcija, što pomaže stvaranju imuniteta protiv koronavirusa SARS-COV-2, ali može i izazvati prolazne nelagode”, pojašnjavaju.

Rizik od ozbiljnih pojava nemjerljivo je manji od komplikacija uslijed bolesti Covid-19

Ističu da mnoge nuspojave poput lokalnog crvenila, povišene tjelesne temperature i umora zapravo normalne posljedice nakon svakog cijepljenja, odnosno očekivana aktivacije imunog sustava, ali se one se ne smatraju težim nuspojavama.

“No, kako bi se rizik od ozbiljnih nuspojava smanjio na najmanju moguću mjeru, provode se opsežne i rigorozno kontrolirane kliničke studije na desecima tisuća dobrovoljaca”, kažu. Dodaju da i nakon odobravanja cjepiva, primjenu cjepiva kontinuirano kontroliraju regulatorna tijela te se pri eventualnim pojavama ozbiljnijih nuspojava cijepljenje ograničava ili obustavlja.

Stoga je, zaključuju, rizik od ozbiljnih nuspojava nemjerljivo manji od komplikacija uslijed bolesti COVID 19 za svaku životnu dob.

“Na temelju strogih ispitivanja koja se provode prije puštanja cjepiva u upotrebu, a prema rigoroznim pravilima medicinske i znanstvene zajednice te regulatornih agencija, mi smo uvjereni da će sva odobrena cjepiva protiv COVID-19 biti učinkovita i sigurna te da će rizik od njihovih ozbiljnijih nuspojava biti sveden na najmanju moguću mjeru”, ističu.

Na kraju izjave, istaknuli su da kao znanstvenici i članovi zdravstvene zajednice jednoglasno podržavaju i preporučuju cijepljenje protiv COVID-19, prema usklađenom rasporedu i prioritetima, kako bi se zaštitili od mogućih teških posljedica bolesti.

Izjavu su potpisali Ana Barač, Ivan Đikić, Magdalena Grce, Danka Grčević, Stipan Jonjić, Vanda Juranić Lisnić, Tomislav Kelava, Vladimir Krajinović, Astrid Krmpotić, Pero Lučin,  Krešimir Luetić, Igor Mezić, Bojan Polić, Iskra Pusić, Kristijan Ramadan, Ivana Novak Nakir, Marija Santini, Vlatko Silobrčić, Mihaela Skobe, Saša Srića, Ivana Šmit, Igor Štagljar, Tihomir Štefanec, Janoš Terzić, Andrej Trampuž, Boris Ujević, Siniša Volarević, Domagoj Vučić, Oliver Vugrek te Felix Wensveen.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: cijepljenje, covid-19, doktori, koronavirus, liječnici, zdravstvena zajednica, znanstvenici,