Politika

Zvijezde s filmskog festivala u Cannesu pozivaju na europske izbore

'U bitci ideja moramo odlučno zastupati svoja uvjerenja' - poručuju filmaši

Autor: Ivona Amidžić - 23.05.2019

Dalibor Matanić, Hrvoje Hribar, Zrinko Ogresta, Wim Wenders, Costa-Gavras, Valeria Golino, Neil Jordan, Pawel Pawlikovski, Ralph Fiennes, Wolfgang Fischer, July Delpy. Veerle Baetens, Stellan Skargard – samo su neki od umjetnika koji su s festivala u Cannesu pozvali građane na izlazak na izbore za Europski parlament. Na listi potpisnika manifesta koji govori o važnosti predstojećih europskih izbora je oko 500 imena, među kojima su i autori i glumci iz zemalja izvan Europske unije. No umjetnost oduvijek zna kako povezati ljude i izbrisati granice. Tako je i ovaj put povezala kreativce u zajedničkoj poruci: Europa nije savršena, ali je jedinstvena i predstavlja inspiraciju čitavom čovječanstvu – izvještavaju iz EU parlamenta Zagreb.

„Unija je izgrađena na načelu otvorenih granica, slobodnog kretanja, bratstva i solidarnosti – vrijednostima koje su danas posvuda ugrožene, među ostalim i unutar nje same. Međutim, ova se Unija temelji i na kulturi. Za Europu u kojoj su inovacije i stvaranje uvijek bile ideje vodilje, ona predstavlja istinski ambiciozni smisao. Slobodna i demokratska Europa ujedno je i Europa kreativnosti, slobode mišljenja i izražavanja. Budući da smo suočeni s radikalnim i nazadnim težnjama koje se ponovno šire poput kuge, naša je dužnost stati u obranu tih vrijednosti”, ističe se u manifestu umjetnika iz Cannesa. U bitci ideja moramo odlučno zastupati svoja uvjerenja, poručuju filmaši. „Stoga ćemo od 23. do 26. svibnja glasati na izborima za Europski parlament. U pitanju je ne samo naša zajednička budućnost, već možda i naša budućnost općenito.”

Potpisivanje manifesta potaknulo je Udruženje francuskih redatelja (SRF), Directors’ Fortnight, Europska filmska akademija (EFA), Federacija europskih redatelja (FERA), te Društvo audiovizualnih autora (SAA).

 

Tagovi: cannes, dalibor matanić, EU, film, filmski festival, izbori,