Lifestyle

Ban Toskić tvrdi da obiteljski liječnici nisu upućeni u testiranja BAT-om

Ministarstvo: Netočno je da nema uvjeta za provedbu testiranja jer se domovi zdravlja kontinuirano prilagođavaju razvoju epidemiološke situacije

Autor: Ivona Amidžić - 19.01.2022

Ministarstvo zdravstva demantiralo je navode predsjednice KoHOM-a Nataše Ban Toskić o nemogućnosti obiteljskih liječnika da sudjeluju u brzom antigenskom testiranju (BAT) u domovima zdravlja ustvrdivši da “tiha većina” zdravstvenih djelatnika provodi testiranja.

Ministarstvo u priopćenju ističe kako su netočne izjave Ban Toskić da obiteljski liječnici nisu bili upućeni u provedbu testiranja pacijenata BAT-om.

“Netočno je da ona kao liječnik nije zaprimila testove jer je sam Dom zdravlja Zagreb Centar to demantirao i priopćio da unazad više od mjesec dana provodi redovitu distribuciju BAT testova po ordinacijama prema dostupnim količinama i iskazanim potrebama, o čemu su redovito obavještavani svi djelatnici i zakupci u prostorima Doma zdravlja”, kaže se u priopćenju.

Također je netočno da nema uvjeta za provedbu testiranja jer se domovi zdravlja kontinuirano prilagođavaju razvoju epidemiološke situacije, a tvrdnju Ban Toskić da njezin Dom zdravlja nema prostora demantirali su iz samog Doma zdravlja navodeći kako na više lokacija u Zagrebu imaju odgovarajuće prostore u kojima se u sigurnim uvjetima može organizirati testiranje bez opasnosti za druge pacijente.

Ministarstvo odbacuje i navode da HZZO ne plaća domovima zdravlja i liječnicima testiranje u slučaju negativnog testa, što je i HZZO demantirao napominjući kako će sva BAT testiranja biti plaćena izvan maksimalnog iznosa sredstava za provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka (limita).

“Napominjemo da su liječnici obiteljske medicine u stotinama ordinacija diljem Hrvatske, uz svoj redovni rad, cijelo vrijeme cijepili svoje pacijente, a sada provode i testiranja. No, njih Ban Toskić niti ne spominje”, stoji u priopćenju.

Ministarstvo kaže da želi pružiti uvid široj javnosti u stvarne činjenice, te istodobno istaknuti značaj “tihe većine zdravstvenih djelatnika predanih svojoj misiji pružanja zdravstvene skrbi našim građanima”.

Podsjećaju kako je predsjednica KoHOM-a, udruge koja okuplja samo trećinu liječnika obiteljske medicine, bila protiv i kada je trebalo uključiti liječnike obiteljske medicine u dijagnosticiranje covida-19 i cijepljenje, kada je trebalo potaknuti pacijente starije životne dobi na cijepljenje, kao i sada kada se povećao broj osoba koje treba testirati.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: ban toskić, bat, kohom, liječnici, Ministarstvo zdravstva,