Lifestyle

Beroš: Razmišlja se o financijskom poticaju za cijepljene dodatnom dozom

HZJZ uskoro pokreće novu kampanju za cijepljenje, u sklopu koje će se emitirati videospotovi u medijima i na društvenim mrežama

Autor: Ivona Amidžić - 30.03.2022

Ministarstvo zdravstva priopćilo je u srijedu da dva milijuna doza cjepiva protiv covida-19 drži na zalihama jer stotine tisuća građana još čekaju docjepne doze, a kako bi se stimuliralo docjepljivanje razmatra se i smanjivanje cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručuje da se razmišlja o dodatnom financijskom poticaju za cijepljene dodatnom dozom, i to kroz smanjenje cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

U Hrvatskoj se docijepiti treba još oko 900.000 građana, oko pola milijuna osoba između 30 i 55 godina i 400.000 starijih od 55 godina.

Građanima su stalno na raspolaganju mogućnosti primarnog cijepljenja ili docjepljivanja kod liječnika obiteljske medicine ili u zavodima za javno zdravstvo.

Hoće li se u Hrvatskoj uvesti i docjepljivanje četvrtom, odnosno drugom dodatnom dozom, u Ministarstvu kažu da se “još razmatra”.

Izrael je proveo istraživanje o učinkovitosti četvrte doze, te se pokazala znatno veća spremnost organizma da se odupre zarazi i njenim težim oblicima.

U Hrvatskoj bi se četvrtom dozom moglo cijepiti oko 860.000 građana starijih od 60 godina, navodi Ministarstvo.

Uništen je minimalan dio doza u odnosu na ukupne količine

Poručuju da su osigurane dovoljne količine svih vrsta cjepiva, na zalihama je oko dva milijuna doza, što pokriva sve moguće potrebe.

Smanjeno zanimanje građana za cijepljenje implicira da će dio cjepiva ostati neiskorišten. Dio je doniran drugim državama, a uništen je “minimalan dio u odnosu na ukupne količine zbog isteka relativno kratkog roka trajanja”.

Napominju da se radi o vrlo malom gubitku u odnosu na 5.220.878 utrošenih doza.

HZJZ uskoro pokreće novu kampanju za cijepljenje, u sklopu koje će se emitirati videospotovi u medijima i na društvenim mrežama.

“Ne bi nas smjeli zavarati aktualni povoljniji trendovi jer i dalje prijeti opasnost od virusa i njegovih mutirajućih varijanti, kao i mogućnosti težih oblika bolesti, posebno među starijom i zdravstveno ranjivijom populacijom”, ističe ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

To je glavni razlog zašto je važno da su osigurane dovoljne količine svih vrsta cjepiva.

“Troškove bolničkog liječenja, bolovanja i izolacije tijekom epidemije brojimo u milijardama kuna, pa je svaka preventiva, osim čuvanja zdravlja, izravan doprinos zdravstvenom proračunu naše zemlje”, poručuje ministar Beroš.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: beroš, booster doza, cjepivo, docjepljivanje, Ministarstvo zdravstva,