Lifestyle

Beroš: Unatoč porastu novozaraženih bilježi se smanjivanje hospitaliziranih

“U bolnicama je 696 osoba, to je 16 manje nego jučer i treći dan zaredom predstavlja pad hospitaliziranih osoba”

Autor: Ivona Amidžić - 18.03.2022

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak da se unatoč blagom porastu novozaraženih u Hrvatskoj, bilježi daljnje smanjivanje broja hospitaliziranih osoba i osoba na respiratoru kojima je potvrđena zaraza koronavirusom.

“U bolnicama je 696 osoba, to je 16 manje nego jučer i treći dan zaredom predstavlja pad hospitaliziranih osoba”, istaknuo je Beroš na sjednici Vlade.

Dodao je da je u zemlji danas zabilježeno 2032 nova slučaja zaraze potvrđena PCR testom te 950 novozaraženih na brzim antigenskim testovima.

Osvrnuo se i na stanje s procijepljenosti od zaraze, istaknuvši da je najmanje jednom dozom cijepljeno je 70,64 posto odraslog stanovništva, dok je treću dozu cjepiva primilo je 26,98 posto odraslog stanovništva.

“Uz aktivnu imunizaciju stečenu preboljenjem i kontaktu s virusom, to doprinosi porastu općeg imuniteta”, poručio je Beroš.

Izvijestio je i da je izbjeglicama iz Ukrajine koje su došle u Hrvatsku do sada pruženo 1256 usluga zdravstvene zaštite, hospitalizirano je ukupno sedam osoba, a trenutno se na bolničkom liječenju nalazi jedna osoba.

Dodao je da je na sastanku europskih ministara zdravstva, naglašena važnost osiguranja dostupnosti zdravstvene zaštite za osobe iz Ukrajine.

“Zaključeno je i da je potrebno osigurati dostupnost cjepiva i procijepljenost za bolesti koje su na području EU iskorijenjene i čije je širenje moguće spriječiti”, rekao je i dodao da je Zavodima za javno zdravstvo dostavljena uputa o obvezi izvještavanja o osnovnim demografskim i zdravstvenim pokazateljima žitelja Ukrajine.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: beroš, bolnice, hospitalizirani, koronavirus, oboljeli,