Politika

Britanski ministar vanjskih poslova: Bilo je prerizično spašavati dijete Shamine Begum

"Majka je izabrala napustiti slobodnu zemlju kako bi se pridružila terorističkoj organizaciji. Moramo misliti o sigurnosti britanskih dužnosnika koje bih time poslao u ratnu zonu"

Autor: Ivona Amidžić - 11.03.2019

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt rekao je da je bilo prerizično poslati britanske dužnosnike da spašavaju novorođenog sina Shamine Begum, prenio je u nedjelju BBC – kako piše Nacionalni Profil, a prenoseći Hina-u.

Dijete je umrlo u izbjegličkom logoru nakon što je njegovoj majci, koja se prije četiri godine pridružila IS-u, oduzeto britansko državljanstvo i onemogućen povratak u Britaniju.

Dječak Jarrah koji je imao tri tjedna bio je britanski državljanin, iako majka nije, ali je Hunt kazao za BBC da bi životi spasioca bili ugroženi u logoru da su dolazili po njega.

“Moramo misliti o sigurnosti britanskih dužnosnika koje bih time poslao u ratnu zonu”, kazao je.

Hunt: “Majka je izabrala napustiti slobodnu zemlju kako bi se pridružila terorističkoj organizaciji”

“Shamina je znala kada je odlučila pridružiti se Islamskoj državi da ide u zemlju gdje nema veleposlanstva, gdje nema konzularne pomoći, i bojim se da te odluke moraju imati svoje posljedice”.

Hunt je istaknuo da Foreign Office i Odjel za međunarodni razvoj traže načine da se pronađu britanska djeca koju su rodile tzv. ‘nevjeste Islamske države’ i da se dovedu u Britaniju.

U međuvremenu su se pojavili detalji o još dvije Britanke koje se nalaze s djecom u izbjegličkim logorima i kojima je, kako piše britanski tisak, oduzeto državljanstvo.

Reema Iqbal (39) i njezina sestra Zara (28), obje iz istočnog Londona, prvi put je spomenuo The Sunday Times, koji se pozvao na pravosudne izvore.

BBC je dobio informaciju da im je državljanstvo oduzela bivša ministrica unutarnjih poslova  Amber Rudd, koja je napustila funkciju u travnju  2018.

Reema i Zara koje imaju pakistansko podrijetlo otputovale su iz Londona u Siriju 2013. nakon što su se udale na članove “džihadističke ćelije”.

Jedna ima dvoje a druga troje djece.

Home Office je rekao da ne komentira pojedinačne slučajeve.

Odluke o oduzimanju državljanstva uvijek se temelje na jakim dokazima i nikad ne donose olako, pojasnilo je ministarstvo.

Velika Britanija ima pravo oduzeti državljanstvo ako procijeni da je to “od općeg interesa”.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: bbc, jeremy hunt, ministar, shamina begum,