Crna kronika

Brod za Split se pokvario na pučini, 350 ljudi satima čeka rješenje

Trenutno se nalazi oko 10 nautičkih milja jugozapadno od Kornata

Autor: Ivona Amidžić - 09.05.2019

Putnički brod Aurelia talijanske brodarske kompanije SNAV koji plovi na liniji Ancona-Split nedaleko Žirja se pokvario. Na brodu je oko 250 putnika i 92 člana posade.

Trajekt je isplovio sinoć oko 20.30 sati iz Ancone i trebao je jutros oko sedam sati uploviti u Split. No, tijekom noći je ostao bez pogona. Brod se trenutno nalazi oko 10 nautičkih milja jugozapadno od Kornata.

aurelia_09052019_glasdalmacije

Valovi su visoki, a brod kontrolirano pluta po pučini. Nema ozlijeđenih, ali je spašavanje odgođeno, prenosi Index.

“Situacija je neugodna ali svi su dobro, nitko nije ugrožen i ne postoji opasnost da se brod nasuče”, rekao je Robert Baljkas, šef šibenske lučke kapetanije, dodavši da će tegljaču trebati između 8 i 12 sati da dovuče brod do luke.

Prema trajektu su bila upućena dva premorkera, no zbog nevremena, oni su vraćeni, a u pomoć su poslana dva jača broda. U novom pokušaju spašavanja, iz zadarske luke Gaženica su prema trajektu isplovili tegljači Polluy i Venus riječke kompanije ‘Jadranski pomorski servis’. Riječ o većim i jačim tegljačima od ‘Brodospasovih’ remorkera koji se zbog jakog juga nisu mogli probiti prema trajektu Aurelia, doznaje Jutarnji List.

U blizini Aurelije nalazi se veliki trgovački brod Maira, koji bi trebao raditi zavjetrinu u slučaju da bude problema s tegljenjem. “Maira” plovi iz Kopra u Pirej.

foto: youtube i marinetraffic (screenshot)

Tagovi: motor, pluta, pokvario se, pučina, putnici, snav, trajekt, valovi,