Politika

Demokrati: Zakonom osigurati pravo žene na izbor

Mrsić je naglasio da Vlada Andreja Plenkovića ne poštuje odluku Ustavnog suda i zadani rok za donošenje novog zakona, zbog čega su odlučili predložiti svoj zakon, pozvavši druge stranke da daju potporu da zakon uđe u hitnu proceduru.  

Autor: Marko Leskovar - 23.01.2019

Predsjednik stranke Demokrati Mirando Mrsić u srijedu je predstavio stranački prijedlog Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, prema kojemu žena ima pravo donijeti odluku o prekidu trudnoće do navršenih 12 tjedana gestacijske dobi te se poštuje ženino pravo na izbor, piše Nacionalni Portal, prenoseći Hina-u.

Zakonom se predviđa i besplatan prekid trudnoće u svim javnim bolničkim ustanovama, da žena ima pravo sama odlučivati bez zadiranja u privatnost, kao i pravo na medicinsku pomoć liječnika bez priziva savjesti.

Mrsić je naglasio da Vlada Andreja Plenkovića ne poštuje odluku Ustavnog suda i zadani rok za donošenje novog zakona, zbog čega su odlučili predložiti svoj zakon, pozvavši druge stranke da daju potporu da zakon uđe u hitnu proceduru.

„Vlada je imala dovoljno vremena, ali očito nema dovoljno hrabrosti i odlučnosti da pitanje prekida trudnoće uredi na suvremen i razuman način, bez ideoloških ograničenja i bez zadiranja u pravo žena na izbor. Demokrati smatraju da se odluke Ustavnog suda moraju poštivati i da se pravo žene na izbor mora poštivati i unaprijediti u odnosu na zakonsko rješenje iz 1978., pa smo zato zimsku stanku u radu Sabora iskoristili za analizu europske prakse i pripremu prijedloga zakona kao što smo i najavili. Pokazali smo da je moguće pripremiti zakon, sada pozivamo sve političke stranke, pa i vladajuće, da pokažu razum i podrže prijedlog koji na suvremen i primjeren način uređuje pravo žena na izbor“, poručio je Mrsić.

Potpredsjednica Demokrata Bojana Hribljan istaknula je da „žena ima pravo donijeti odluku o prekidu trudnoće do navršenih 12 tjedana gestacijske dobi, na besplatan prekid trudnoće u svim javnim bolničkim ustanovama i sama odlučivati bez zadiranja u privatnost i obveze dodatnog savjetovanja“.

„Ne želimo čitati o bolnim iskustvima žena i zato ovim Zakonom propisujemo što sve ginekolog mora obaviti prije medicinskog prekida trudnoće jer žena ima pravo na bezbolan kirurški prekid trudnoće, mogućnost izbora metode prekida trudnoće i na medicinsku pomoć liječnika bez priziva savjesti“, ustvrdila je Hribljan.

Demokrati ističu da su zdravstvene ustanove osigurati provođenje ovog zakona, a u slučaju priziva savjesti su dužne zaposliti na to mjesto zaposliti osobu koja nema prizivi savjesti. U slučaju da to ne osiguraju zdravstvene ustanove, prema prijedlogu Demokrata, kaznile bi se s pola milijuna kuna, a odgovorna osoba ustanove sa sto tisuća kuna.

Tagovi: demokrati, izbor, mirando mrsić, žena,