Lifestyle

Deseta obljetnica filmskih tribina Klinike za psihijatriju Vrapče

U povodu desete obljetnice postojanja tribine Psihijatrija i film Hrvatsko društvo filmskih kritičara objavilo je digitalnu publikaciju "Mama, Ljubav"

Autor: Ivona Amidžić - 14.04.2021

Hrvatsko društvo filmskih kritičara objavilo je, u povodu desete obljetnice postojanja tribine Psihijatrija i film, digitalnu publikaciju “Mama, Ljubav”.

Deseta obljetnica filmskih tribina Klinike za psihijatriju Vrapče obilježena je prije nešto više od godine dana u Kinoteci, uz hit-film “Joker” i prigodnu tribinu.

“Činilo se da je riječ o iznalasku nove, osvježene i potencijalima bogate koncepcije u kojoj se Psihijatrija i film dodatno otvorila svim zainteresiranima no tada je uslijedilo bolno covid buđenje”, podsjeća se u obavijesti Društva.

“Godinu dana kasnije i nakon brojnih odgođenih novih izdanja tribine HDFK u suradnji s Klinikom za psihijatriju Vrapče donosi transkripte nekih prošlih, iznimno zanimljivih tribina kao svojevrsni teaser za fizički ukoričeno izdanje knjige koja je u pripremi”, dodaje se.

Po riječima Josipa Grozdanića, urednika publikacije, uz glazbu kao “zvonku radost”, film predstavlja najkomunikativniju umjetnost, onu koja na različite načine dopire do svakog pojedinca, ovisno o njegovoj naobrazbi, senzibilnosti, stupnju odgoja, empatičnosti i brojnim drugim čimbenicima.

“Jednako tako, film predstavlja svojevrsni odraz ili interpretaciju života u svoj njegovoj punini i sa svim segmentima. Organizatori tribine, predvođeni njezinim utemeljiteljem i ključnim organizatorom, danas nažalost pokojnim prof. dr. Vladom Jukićem, toga su itekako svjesni”, ustvrdio je.

Filmska tribina je bila namijenjena prvenstveno specijalizantima psihijatrije u svrhu edukacije, s projekcijama filmova koji oslikavaju kliničku sliku određenih mentalnih stanja.

“No vrlo brzo se o tribini pročulo i za nju su interes pokazali ne samo specijalizanti psihijatrije, psihijatri i filmski kritičari, nego i mediji te društvena i kulturna javnost, pa možemo reći da je tribina poprimila dimenzije društvenog i kulturnog događanja”, rekla je Antonia Puljić, voditeljica tribine i specijalistica psihijatrije.

Publikacija “Psihijatrija i film: Mama, Ljubav” je nastala uz pomoć sredstava HAVC-a i podršku Zagreb filma, a može se preuzeti na filmskom portalu Hrvatskog društva filmskih kritičara, Zona filma.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: besplatna publikacija, HDFK, mama ljubav, obljetnica, psihijatrija i film, vrapče,