Crna kronika

Detalji krijumčarenja oružja su poznati – Koja metodika, zapanjeni smo!

Metodika je takva da je posao neizvediv bez "insidera", ali zaista se može reći da je ovo profesionalna organizacija

Autor: Josipa Maksimović - 23.11.2018

Napokon nam je poznata cijela metodika koja se odvijala vezano uz krijumčarenje oružja iz SAD-a.

Uhićenjem četvorice muškaraca, trojice sa splitskog područja i jednog u Zagrebu, zbog sumnje u međunarodni šverc velikih količina oružja, istražitelji splitskog PNUSKOK-a završili su višemjesečno kriminalističko istraživanje u koje je bilo uključeno i Ravnateljstvo policije, USKOK, DORH, PU splitsko-dalmatinska te više policija nekoliko zemalja, među kojima i američki FBI.

U akciji je zaplijenjeno više desetaka pištolja raznih marki, među kojima dominiraju pištolji marke “Glock” raznih modela s pripadajućim okvirima te pištolji marke “Desert Eagle” i “Crvena zastava”, potom dvije strojnice “Zastava M53” poznatije kao “Garonja”, nekoliko automatskih pušaka marke “Thompson” i “Špagin”, desetak prigušivača za razno vatreno oružje, lovačke puške s optičkim ciljnikom, revolveri raznih marki, deseci pištoljskih spremnika, zrna s rasprskavajućom košuljicom…

U munjevitim i dobro isplaniranim uhićenjima tijekom kojih nisu ni stigli pružiti otpor “pali” su Mlađo R. (42) iz Omiša, koji je kao zaštitar radio u omiškoj gradskoj upravi i kojeg je PNUSKOK označio kao “mozak operacije”, potom njegov suradnik Krunoslav P. (63) iz Omiša, zatim Josip O. (59), djelatnik Hrvatske pošte u Branimirovoj ulici u Zagrebu, te Goran P. M. (34) iz Splita, dok je Marko Š. (31) s trogirskog područja, inače državljanin Hrvatske i Nizozemske, nedostupan istražiteljima. USKOK ih tereti za djelovanje u sastavu zločinačkog udruženja, odnosno za nabavu i daljnju preprodaju pištolja naručivanih iz inozemstva, i to u razdoblju od početka pa do 21. studenog ove godine.

Uredne pošiljke

No, prema onome što su istražitelji dosad rekonstruirali, čini se da je zaštitar Mlađo još prije nekoliko godina osmislio način nabave oružja iz SAD-a i to narudžbama preko interneta. On je, prema sumnjama istražitelja, dogovarao nabavu i isporuku “Glockova” te njihovih dijelova od dobavljača imena Werner M. i Mike P., koji su potom oružje rastavljeno u dijelove pakirali i na pošiljke stavljali lažne deklaracije prikazujući da se u njima nalaze dijelovi za automobile, dijelovi za motocikle te kompleti za izradu modela igračaka. Pošiljke su slali na Mlađino ime i kućnu adresu, ali i na izmišljeno žensko ime s adresom njegova radnog mjesta.

Ekipa bi prvo pronašla zainteresirane kupce uglavnom na splitskom području i od njih uzimala novac, a potom bi naručivali oružje. Za par stotina dolara naručili bi rabljene pištolje koje su onda, prerađene i popravljene, prodavali za oko tisuću i pol eura. Procjenjuje se da su ovakvim načinom zaradili najmanje dva i pol milijuna kuna koje su međusobno podijelili ovisno o ulogama u lancu.

Kad bi paketi s pištoljima, kojima su tvornički brojevi uglavnom bili izbrisani, stigli u Poštu carinjenja u Zagrebu, otpremnik Josip O. pakete je stavljao u redovni poštanski promet. Pobrinuo bi se da paketi “bezbolno” prođu ili uopće ne prođu kroz carinsku kontrolu i rendgen i da nitko ne posumnja što se u njima uistinu i nalazi.

Oružje bi nakon toga dolazilo na Mlađinu kućnu i radnu adresu u gradskoj upravi. On bi potom obavijestio o tome Krunoslava P. koji je bio zadužen da oružje čuva te da ga sastavlja, popravlja i prepravlja i pobrine se da bude u izvrsnom stanju za prodaju.

Kad bi on obavio svoje, oružje su prodavali Goranu P.M. i Marku Š. koji su ga onda dalje preprodavali na ilegalnom tržištu.

Previše se opustili

Prema dostupnim informacijama, krijumčari su na ovakav način radili najmanje četiri godine i takva ih je dugogodišnja rutina pomalo i “uljuljala” u sigurnost. Klupko se naglo počelo odmotavati krajem listopada ove godine kada je u Grljevcu, u blizini jednog trgovačkog centra, ophodnja prometne policije u kontroli zaustavila Krunoslava P., u čijem su automobilu tada pronađena četiri pištolja “Glock” sa spremnicima, ali bez streljiva, a koje je oružje očito bilo pripremljeno za isporuku Goranu P.M.

On je odmah uhićen te je obavljena pretraga njegove obiteljske kuće u Omišu, a tamo su policajci pronašli pravi arsenal oružja dovoljan da se naoružaju i “dvije pješačke bojne”, kao i razne alate i tokarski stroj na kojem je Krunoslav prepravljao i popravljao pristiglo oružje. Tada su našli, po službenoj informaciji, 45 pištolja i revolvera, 28 pušaka, dvije strojnice, pet automatskih pušaka, jedna poluautomatska puška, 11 prigušivača pucnja, 162 komada različitih sastavnih ili rezervnih dijelova različitog vatrenog oružja, 18.199 komada puščanog i pištoljskog streljiva različitih kalibara i marki, 1017 inicijalnih kapisli, oko pet kilograma baruta, te veću količinu gotovine.

Nakon što je on uhićen i ispitan na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, određen mu je istražni zatvor. On se, po savjetu svog branitelja Vinka Gulišije, i tada, ali i jučer kad je opet saslušan, branio šutnjom i nije htio odgovarati na pitanja tužitelja. Njegovo uhićenje krajem listopada svakako je zabrinulo zaštitara Mlađu R., no kako se ništa nije događalo u idućim danima, kako ga nitko nije došao uhititi, tako se i on malo opustio. No, problem je bio to što je već prije naručio iz SAD-a nove pošiljke koje se više nisu mogle zaustaviti i koje su počele pristizati na poštu, no nisu dolazile do njega jer ih je policija, koja je sve nadzirala, plijenila. Naposljetku su uhićeni i on i ostali članovi lanca.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Tagovi: krijumčarenje, organizirani kriminal, oružje,