Crna kronika

U velikoj operaciji Europola 544 uhićenja zbog preprodaje krivotvorenih lijekova

"Da bi povećale zaradu, kriminalne mreže su se usredotočile na preprodaju krivotvorenih 'lijekova za koronu', medicinske opreme i dezinficijensa"

Autor: Ivona Amidžić - 15.12.2021

Europske redarstvene snage uhitile su 544 osobe te zaplijenile veću količinu ilegalnih sredstava za doping i krivotvorenih lijekova, među kojima tobožnje lijekove protiv covida-19, priopćio je u utorak Europol.

U operaciji koja se od travnja do listopada provodila diljem kontinenta, zaplijenjeni su krivotvoreni lijekovi i proizvodi za doping čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 63 milijuna eura, navodi se u priopćenju europske policijske agencije.

Operacijom su obuhvaćene 33 “kriminalne skupine koje su krijumčarile sredstva za doping, poput hormonskih i metaboličkih regulatora, te različite lijekove”, navodi Europol sa sjedištem u Den Haagu.

Kriminalci su krijumčarili lijekove protiv raka, analgetike, anksiolitike i lijek protiv erektilne disfunkcije.

Usto, od početka pandemije ulažu veće napore u krivotvorenje lijekova za kojima je najveća potražnja, primjećuje agencija.

“Da bi povećale zaradu, kriminalne mreže su se usredotočile na preprodaju krivotvorenih ‘lijekova za koronu’, medicinske opreme i dezinficijensa koje zatim prodaju putem interneta”, navodi.

“Zahvaljujući zajedničkim naporima redarstvenika zaustavljena je preprodaja krivotvorenih farmaceutskih proizvoda povezanih s covidom-19”, izrazila je zadovoljstvo ravnateljica Europola Catherine De Bolle, prenosi se u priopćenju.

Tako je policija zaplijenila “tri milijuna paketa medicinske opreme protiv covida-19”, primjerice maske za lice i dezinficijense i zatvorila pet ilegalnih laboratorija.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: europol, krijumčarenje, krivotvorenje, lijekovi, policija, preprodaja,