Lifestyle

Dezinfekcija svega pa i namirnica koje kupite u trgovini!

Pranje ruku je možda najbolje, ali ne i jedino rješenje kojim se možete poslužiti...

Autor: Ivona Amidžić - 26.03.2020

Ruke su čovjekov najvažniji alat. Njima uzimamo predmete, pregledavamo, nosimo i prenosimo s jednog mjesta na drugi. Njima se služimo pri odabiru namirnica u trgovini i pregledavanju najboljih primjeraka voća i povrća.

Ako je neki artikal prije nas dirao netko drugi, prije nije bio problem. Ambalažu ne jedemo, a ono što jedemo ionako operemo.

Sad se nalazimo u drugačijoj situaciji i postoji opasnost da je artikal koji diramo, kupujemo i nosimo u svoj dom prije nas dirao netko drugi koji je svojim rukama na njega prenio nešto loše, konkretno koronavirus.

Prvo što trebate kad dođete natrag kući je oprati ruke. Temeljito, vodom i sapunom istrljajte ruke tako da budete sigurni da su čiste. Tada se bacate na ostatak posla.

Sve što unesemo u svoj dom preporučeno je obrisati i, po mogućnosti, dezinficirati. Neki za to koriste razrijeđeni ocat, a stvar će najbolje riješiti alkohol. Dezinficirati obavezno treba mobitel, ključeve, kartice, novčanik, u suštini sve ono što nekontrolitrano i nesvjesno diramo bez da to shvatimo.

Kupljene namirnice nije potrebno temeljito dezinficirati, jer veliku ulogu igra i vrijeme dovoza i rasporeda hrane u trgovini, koliko prođe do kupovine i konzumacije i slično. Ipak, tko zna tko je tu namirnicu prije nas dirao, pored nje kihnuo ili se nakašljao… Sva plastična pakiranja, tetrapak, vrećice, limenke, staklenke, kutije, boce i ostala pakiranja treba obrisati prije upotrebe kako bi bili najsigurniji, a hranu koju smo uzeli u rinfuzi dobro oprati prije jela u vrućoj vodi.

Odjeću, posteljinu, jakne, rukavice, šalove, krpe, ručnike i bilo što drugo što možete preporuča se prati na 90, a ako to nije moguće pomoći će i 60 °C.

Obuću u kojoj hodate vani poželjno je tamo i ostaviti, a ako to nije moguće bitno ju je temeljito obrisati i ostavljati odvojeno od obuće koja je namijenjena za dom. Ostavljajte ju samo na jednom mjestu u kući gdje nećete hodati u papučama ili natikačama, a u njima nikako ne izlazite van.

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: čišćenje, dezinfekcija, namirnice, obrisati, pranje, trgovina,