Politika

DIP o pravu glasa za pripadnike talijanske manjine: Poštuju se zakonske odredbe

"Na ovim lokalnim izborima nije 'novost' da su pripadnici nacionalnih manjina na 'zasebnim listićima', tako je bilo i na svim prethodnim lokalnim izborima, jer su to zasebni izbori"

Autor: Ivona Amidžić - 12.05.2021

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u srijedu je demantiralo navode IDS-a o problemu glasačkih listića koji pripadnicima talijanske nacionalne zajednice otežavaju korištenje dodatnog prava glasa na nadolazećim lokalnim izborima, istaknuvši da se poštuju zakonske odredbe.

Naime, iz IDS-a su jučer poručili kako se u gradovima i općinama gdje je to tako propisano, kao i na razini županije, biraju zamjenici iz redova talijanske nacionalne zajednice na posebnim listama, što je novost ovih izbora jer su dosad birani na glavnoj listi s kandidatom za gradonačelnika, no DIP to demantira.

“Na ovim lokalnim izborima nije ‘novost’ da su pripadnici nacionalnih manjina na ‘zasebnim listićima’, tako je bilo i na svim prethodnim lokalnim izborima, jer su to zasebni izbori – izbori za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina”, stoji u priopćenju DIP-a.

Na opisan način pripadnicima nacionalnih manjina na lokalnim izborima omogućeno je “dvostruko pravo glasa” jer, ističe DIP, mogu glasati, kako za općinske načelnike, gradonačelnike i župane, tako i za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina.

“Navedeno ne priječi ovlaštene predlagatelje da pripadnike nacionalnih manjina kandidiraju za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, u kojem slučaju će se oni naći, kako se navodi, na ‘glavnom’ glasačkom listiću, na kojem su navedeni svi kandidati za izvršnu vlast u toj jedinici”, objasnili su iz DIP-a.

Iz IDS-a su jučer naveli i kako po “naputku DIP-a, članovi biračkih odbora nisu dužni ponuditi listić za izbor zamjenika iz redova talijanske nacionalne zajednice, već pripadnici talijanske nacionalne zajednice sami moraju zatražiti listić” što u toj stranci vide kao diskriminaciju i nepravdu.

Iz DIP-a su pak poručili kakav takav naputak ne postoji, već je to “izričita zakonska odredba, a ne nešto što bi ovisilo o ‘voluntarizmu’ DIP-a, kako se sugerira u citiranoj izjavi”.

Člankom 60. stavkom 2. Zakona o lokalnim izborima propisano je da “predsjednik biračkog odbora ili od njega ovlašteni član dužan je biraču – pripadniku nacionalne manjine na njegovo traženje predati glasački listić za izbor zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika ili župana iz reda pripadnika nacionalne manjine”, istaknuli su iz DIP-a.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: dip, glasački listići, glasanje, ids, izbori, navodi, talijanska nacionalna manjina,