Lifestyle

Fuchs: Trebaju se cijepiti i prosvjetari, kontaktirat ćemo lokalne stožere

"Mislim da se u svim županijama cijepe i profesori, odnosno niz profesora se cijepio i kroz osnovne kanale cijepljenja, od obiteljskih liječnika, pa kroz ugrožene skupine itd"

Autor: Ivona Amidžić - 07.05.2021

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavio je u četvrtak kako će uputiti apel HZJZ-u da kontaktira lokalne stožere u vezi cijepljenja prosvjetnih radnika, ustvrdivši da ih se dosad niz procijepio, a oko 12 posto ih je preboljelo covid-19.

“Mislim da se u svim županijama cijepe i profesori, odnosno niz profesora se cijepio i kroz osnovne kanale cijepljenja, od obiteljskih liječnika, pa kroz ugrožene skupine itd”, rekao je Fuchs novinarima komentirajući tvrdnje da devet županija još nije krenulo s cijepljenjem prosvjetara.

Osim toga, kaže Fuchs, dio nastavnika je prebolio covid-19, po procjenama ministarstva, oko 12 posto.

“Postoje preporuke, ne mogu odgovoriti na pitanje zašto u nekoj županiji lokalni stožeri nisu primijenili takav način cijepljenja, svi imaju vrlo egzaktne popise s imenima i prezimenima, OIB-ima”, rekao je Fuchs u Institutu društvenih znanosti “Ivo Pilar”, gdje je otvorio znanstveni skup “Identitet Hrvata Boke kotorske”.

Najavio je da će ponovno uputiti apel prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) da komunicira lokalne stožere, a danas će kontaktirati i zagrebački stožer.

Fuchs je istaknuo da je cijepljenje prosvjetara jako bitno jer se približava državna matura, pa učitelji koji će biti angažirani na maturi moraju biti procijepljeni.

U Zagrebu će biti cijepljena polovica prosvjetara

Na pitanje vraćaju li se zagrebački srednjoškolci od prvog do trećeg razreda od ponedjeljka u škole, Fuchs je odgovorio kako o tome odlučuje lokalni stožeri, a pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić najavio je da će se sva djeca vratiti u škole.

“Vidite da lagano imamo pad i nadam se da ćemo uskoro biti na prihvatljivoj situaciji”, rekao je Fuchs

Lovrić je jutros novinarima izjavio kako vjeruje da će zagrebački Stožer civilne zaštite danas prihvatiti prijedlog da se svi srednjoškolci od ponedjeljka vrate u školske klupe i u njima dočekaju kraj nastavne godine.

Ocijenio je kako je epidemiološka situacija u školama zadovoljavajuća.

“S ovim tjednom procijepit ćemo polovicu naših prosvjetara, zaposlenika vrtića i škola. Ostalu polovicu od ukupno 8000 njih cijepit ćemo sljedeći tjedan”, kaže Lovrić.

Također, preko 25 posto Zagrepčana iznad 18. godine već je procijepljeno, a očekuje se do kraja idućeg tjedna dodatnih 100.000 cijepljenja Zagrepčana.

“Epidemiološka situacija se poboljšava, a visoka procijepljenost odraslih Zagrepčana doprinijet će smanjenju širenja zaraze”, poručio je Lovrić.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: cijepljenje, fuchs, hzjz, lokalni stožeri, prosvjetari, prosvjetni radnici,