Lifestyle

G7 će povećati proizvodnju i isporuku cjepiva diljem svijeta

Sedam industrijski najrazvijenijih gospodarstava svijeta navodi da će isporučiti milijardu doza cjepiva protiv covida-19 u idućoj godini

Autor: Ivona Amidžić - 14.06.2021

Skupina G7 dogovorila je na samitu u Engleskoj da će povećati proizvodnju i isporuku cjepiva diljem svijeta, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u nedjelju, a Njemačka je najavila da će isporučiti 350 milijuna doza.

“Prioritet je osigurati da odgovorimo potražnji za cjepivom i ovdje EU može preuzeti vodstvo. Partneri su nam se sada pridružili u ubrzanju proizvodnje i cjepiva diljem svijeta”, objavio je na Twitteru Michel.

U izjavi samita G7 koji u nedjelju završava u Engleskoj, skupina sedam industrijski najrazvijenijih gospodarstava svijeta navodi da će isporučiti milijardu doza cjepiva protiv covida-19 u idućoj godini te će surađivati s privatnim sektorom, sa skupinom G20 (koja obuhvaća rastuća gospodarstva) i drugim zemljama kako bi povećali proizvodnju i distribuciju idućih mjeseci.

Njemačka daje 350 milijuna doza

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je da će njezina zemlja dati “velik doprinos” distribuciji cjepiva za siromašne države.

“Njemačka je odgovorna za 350 milijuna doza”, rekla je Merkel u nedjelju u zaključcima samita Sedmorice u Cornwallu.

U tu brojku ulazi 30 milijuna doza koje je Njemačka naručila i koje će proslijediti drugima, rekla je.

“S vremenom ta brojka bit će vjerojatno veća”, rekla je.

Njemačka uglavnom cjepiva za druge države prosljeđuje putem inicijative Covax i u njoj je Njemačka drugi najveći donator.

Kancelarka je ponovila da G7 kani distribuirati ukupno 2,3 milijarde doza do kraja 2022. godine.

Također se, kako prenosi agencija Reuters, Merkel zauzela za to da se cjepiva proizvode i u afričkim zemljama.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: cijepljenje, cjepivo, EU, g7, michel,