Politika

GONG: Zahtijevamo podršku snažnom civilnom društvu i medijima

"Izbori nisu isključivo pravničko pitanje pa tražimo mješoviti status Državnog izbornog povjerenstva, s predstavnicima različitih struka"

Autor: Ivona Amidžić - 02.07.2020

Gong je poručio kako su izbori prilika za novi početak i izgradnju boljeg sustava i društva te su stoga poslali tri zahtjeva političkim strankama i budućoj Vladi, a koji se tiču borbe protiv korupcije, uvođenja građanskog odgoja i reforme izbornog zakonodavstva.

Gong zahtijeva stvarnu borbu protiv političke korupcije, uz transparentnu izvršnu, zakonodavnu vlast i pravosuđe te jačanje nezavisnih institucija.

“Također, zahtijevamo podršku snažnom civilnom društvu i medijima kako bi mogli nadzirati političare i čuvati demokraciju. Tražimo otvaranje svih bitnih podataka tijela javnih vlasti građanima”, stoji u priopćenju.

Drugi zahtjev odnosi se na uvođenje građanskog odgoja kao obaveznog predmeta u svim osnovnim i srednjim školama.

“Građani odgoj i obrazovanje nužan je kako bi građani mogli kompetentno participirati u demokratskim procesima, uključivati se u donošenje odluka, a time i u izgradnju boljih institucija i pravednije, solidarnijeg društva”, navode u priopćenju.

Smatraju kako je pritom važno osposobiti nastavni kadar za poučavanje tih tema te uvesti interdisciplinarne sadržaje na fakultete i osigurati programe struičnog usavršavanja.

Treći zahtjev odnosi se na reformu izbornog i referendumskog zakonodavstva, pri čemu traže usklađivanje izbornih jedinica jer smatraju da je ugrožena jednakost biračkih prava.

“Zahtijevamo povećanje broja preferencijskih glasova na tri uz istrovremeno spuštanje praga za važenje preferencijskih glasova na 5 posto kako bi povećali utjecaj biračkih preferencija”, stoji u priopćenju.

Traže bolje regulirane referendume uz određivanje tema o kojima se može odlučivati, uz provjeru ustavnosti pitanja u ranoj fazi i lakše pokretanje državnog referenduma.

“Izbori nisu isključivo pravničko pitanje pa tražimo mješoviti status Državnog izbornog povjerenstva, s predstavnicima različitih struka, uvođenje dopisnog i raspravu za uvođenje elektronskog glasanja”, stoji u priopćenju Gonga.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: gong, izbori, političke stranke, Vlada, zahtjeva,