Gospodarstvo

Građani Metkovića na mirnom prosvjedu dali podršku pedijatrici Kaleb

"Obitelj mi je na drugom mjestu, a medicina na prvom. Ovo je strašna uvreda, a ja samo tražim da pravda na kraju pobijedi", rekla je Kaleb.

Autor: Marko Leskovar - 15.01.2019

Građanska inicijativa “Sinovi i kćeri Metkovića” održala je u ponedjeljak popodne pred metkovskim Domom zdravlja javni prosvjed potpore pedijatrici Kseniji Kaleb kojoj je Hrvatska liječnička komora inspekcijskim nalazom utvrdila propuste u postupanju prema devetogodišnjem dječaku iz Metkovića, preminulom 11. prosinca u splitskoj bolnici, premda je, kako tvrde Metkovci, ona jedina prepoznala dječakovo teško stanje, piše Nacionalni Portal, prenoseći Hina-u.

Na skupu su prosvjednici pozvali na odgovornost institucije zdravstvenog sustava jer nije omogućena adekvatna medicinska oprema niti opremljena ordinacija, kao i metkovski Hitni medicinski prijem, koji je, po stajalištu predstavnika Inicijative, svojim postupanjem doveo do tragične situacije.

Zatražen je hitan sastanak s ministrom zdravstva, dubrovačko-neretvanskim županom, županijskim pročelnikom za zdravstvo, ravnateljima metkovske Hitne pomoći i Doma zdravlja, kao i gradonačelnika Metkovića, Opuzena i Ploča, kako bi se postavio točan krajnji rok izgradnje dnevne bolnice u Metkoviću.

Kako je objavio metkovski Delta radio, predstavnik Građanske inicijative “Sinovi i kćeri Metkovića” Ivo Matičević naglasio je kako se od posljednjeg prosvjeda 19. prosinca prošle godine ništa nije pomaklo s mrtve točke.

“Tražimo od političara da dođu u Metković i napokon riješe problem za cijelu Dolinu Neretve. Ispraćamo naše sugrađane iz dana u dan po sprovodima, i mlade i stare. Pacijenti smo drugog reda, zbog nesigurnosti i neopremljenosti naših ordinacija. Doktori su najviše ugroženi, što se vidi iz primjera doktorice Kaleb. Odluku komore smatramo nepravednom. Ugrozila je posao doktorice Kaleb, a mi ne želimo nju izgubiti”, rekao je Matičević.

Okupljenim se građanima obratila i sama pedijatrica Ksenija Kaleb te izrazila zahvalnost na potpori i istaknula kako kao liječnica najviše od svega voli svoj posao.

“Obitelj mi je na drugom mjestu, a medicina na prvom. Ovo je strašna uvreda, a ja samo tražim da pravda na kraju pobijedi”, rekla je Kaleb.

Devetogodišnjak iz Metkovića umro je od sepse 11. prosinca u splitskome KBC-u. Mediji su izvijestili da su dječaka roditelji zbog pogoršanja tijekom vikenda, 8. i 9. prosinca, dva puta doveli na Hitnu pomoć u Metkoviću i da je oba puta bio vraćen kući, a u ponedjeljak je poslan pedijatrici Kaleb i prevezen je u splitski KBC.

Tagovi: kaleb, metković, pedijatrica, prosvjed,