Lifestyle

Hrvatski kuharski kup 2019. – Zlatna Solinka

Grad Solin je pokrovitelj ovogodišnje Zlatne Solinke

Autor: Ivona Amidžić - 07.02.2019

Kao i prethodnih godina, Grad Solin je pokrovitelj i ovogodišnje četvrte po redu Zlatne Solinke koja će se održati u terminu od 7. do 9.veljače 2019. u restoranu Andrea.

Nova sezona Hrvatskog kuharskog kupa je pred nama i započinje prvim od ukupno pet ovogodišnjih natjecanja – Zlatnom Solinkom, koja će se po četvrti put održati u Solinu u organizaciji Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije, a pod pokroviteljstvom Grada Solina i TZ Solin.

Iako zamišljen i realiziran u natjecateljskom formatu, Hrvatski kuharski kup prije svega je mjesto susreta kuhara i slastičara iz svih krajeva Hrvatske. Slovi za odličnu platformu za afirmaciju mladih kuhara, stjecanja novih kulinarskih znanja i vještina te razmjena iskustva. No, najveći zadatak Hrvatskog kuharskog kupa je promocija hrvatskih kulinarskih tradicijskih proizvoda, jačanje lokalnih proizvođača te njegovanje kulinarske baštine kao i njena implementacija u modernu kuhinju.

Ovogodišnji program

Ove godine će se natjecati 9 timova kuhara (glavni kuhar i pomoćnik), a natjecatelji dolaze iz Pule, Čakovca, Varaždina, Zagreba, Orahovice i Plitvičkih jezera. Županiju i grad Split predstavljat će ekipa iz hotela Cvita. Jela će ocjenjivati stručni žiri sastavljen od vrhunskih kuhara, članova Sekcije ocjenjivača HKS-a – Ivo Ribarević, Marinko Jurešić i Dragica Lukin.

U programu će sudjelovati i carving majstori Ivan Ursić i Dijana Jeličić. Oni će predstaviti svoje vještine u rezbarenju voća i povrća. Natjecatelji će pripremati tri slijeda jela:

Predjelo – Svečana hladna plata pripremljena od pastrve, svježeg sira i povrtne garniture

Glavno jelo – Toplo glavno jelo s prilogom pripremljeno od janjećeg buta, ružmarina, češnjaka i sezonskog povrća

Desert – Hladni desert pripremljen od naranče, badema i čokolade

Organizator je za natjecatelje prvog dana susreta organizirao i razgledavanje grada Solina. Predvečer ulaze u kuhinju i započinju pripremu jela koja se nastavlja i drugog dana. Stručno ocjenjivanje je na rasporedu u petak, 8.veljače od 15.00 do 19.00 sati. Nakon ocjenjivanja slijedi završna svečana večera s proglašenjem pobjednika.

Navedimo, kako će ovom susretu nazočiti i članovi HKS-a koji su nedavno sudjelovali na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu i osvojili brojne medalje, značajne kako za njih osobno tako i za hrvatsku gastronomiju. Jedan od njih je ujedno i predsjednik Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije, Solinjanin chef Ante Ojdanić koji je osvojio broncu za pripremu svečanog menija u pet sljedova, a kojim je predstavio sve krajeve Hrvatske.

(Grad Solin)

foto: Grad Solin (arhiv)

Tagovi: hrvatski kuharski kup, Solin, zlatna solinka,