Gospodarstvo

IEA: Količina ispuštanja CO2 u energetskom sektoru lani na rekordnoj razini

Zbog vremenskih prilika i naglog skoka cijene plina mnoge su se zemlje okrenule ugljenu, unatoč neviđenom rastu obnovljivih izvora energije

Autor: Ivona Amidžić - 18.03.2022

Količina ispuštenog ugljikova dioksida u energetskom sektoru skočila je lani najviše dosad, zbog svjetskog gospodarskog oporavka i povećane upotrebe ugljena, priopćila je u utorak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Energetika, sektor koji proizvodi najviše stakleničkih plinova, imao je porast emisija od šest posto u 2021., dosegnuvši 36,3 gigatone, što je “najviša razina dosad”, navodi IEA u priopćenju.

Ispuštanje CO2 u energetici smanjilo se između 2020. i 2021. za 5,2 posto, što još nikad nije zabilježeno, zbog utjecaja pandemije covida-19. No godišnji skok za 6 posto, kakav još nije viđen, znak je ubrzanog oporavka gospodarstva.

Takva količina emisija koja premašuje raniji rekord iz 2019. uvelike se može pripisati vremenskim prilikama i naglom skoku cijene plina, što je mnoge zemlje nagnalo da se okrenu ugljenu, i to unatoč neviđenom rastu obnovljivih izvora energije.

Udio ugljena u tom porastu je 40 posto, s povijesnom razinom od 15,3 milijarde tona CO2. I plin je premašio razinu iz 2019., sa 7,5 milijarda tona. Nafta je pak sa 10,7 milijarda tona ispod razine iz vremena prije pandemije, uglavnom zbog sporog oporavka prometnog sektora, napose zračnog.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: co2, emisija co2, energetski sektor, ugljikov dioksid, zagađenje,