Gospodarstvo

Naknade i prodaja dozvola za emisiju C02 Njemačkoj donijeli 12,5 mlrd eura

Prihodi od prodaje dozvola u europskom trgovanju emisijama lani su gotovo udvostručeni, na 5,3 milijarde eura

Autor: Ivona Amidžić - 14.01.2022

Naknade i prodaja dozvola za emisiju ugljičnog dioksida donijeli su Njemačkoj u 2021. godini 12,5 milijardi eura prihoda, najviše otkada su nameti za ispuštanje tog stakleničkog plina uvedeni, objavila je u srijedu Savezna agencija za okoliš.

Glavni je razlog pojačanom priljevu novca novi njemački sustav određivanja cijena CO2 koji je stupio na snagu prije godinu dana i generirao prihode od 7,2 milijarde eura, navodi agencija.

Pored toga, prihodi od prodaje dozvola u europskom trgovanju emisijama lani su gotovo udvostručeni, na 5,3 milijarde eura, objavila je agencija.

Određivanje cijena CO2 ima za cilj obeshrabriti korištenje fosilnih goriva čije sagorijevanje pridonosi globalnom zatopljenju, podsjeća agencija Dpa.

Novac će biti doznačen njemačkom Fondu za energetiku i klimu (EKF) koji se koristi za promicanje po okoliš prihvatljivijih inicijativa.

Lani je iz EKF-a isplaćeno 4,7 milijardi eura za smanjenje pristojbe EEG, kojom se subvencionira obnovljiva energija.

Prihodi od prodaje dozvola za emisiju CO2 važni su za energetsku tranziciju i za financiranje projekata ublažavanja klimatskih promjena, a koriste se i za rasterećenje potrošača, izjavio je u priopćenju predsjednik Savezne agencije za okoliš Dirk Messner.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: emisija co2, naknade, Njemačka, prodaja, ugljični dioksid,