Lifestyle

Imamo 51 potvrđeni slučaj zaraze omikronom, Beroš: broj će rasti

"To samo naglašava potreban oprez pri okupljanjima koja nam predstoje ovih dana, ali isto tako i potrebu da se docijepimo tzv. pojačivač dozom cjepiva ili booster dozom"

Autor: Ivona Amidžić - 31.12.2021

U Hrvatskoj je trenutno potvrđen 51 slučaj zaraze omikron inačicom SARS-CoV-2 virusa, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak u središnjem Dnevniku HTV-a te je, upozorivši da će taj broj rasti idućih dana, pozvao građane na oprez pri okupljanjima te na docjepljivanje.

Ministar je rekao da su brojevi novozaraženih nešto veći nego što je očekivao te dodao da Hrvatska nije otok i sve ovo što se događa u Europi doći će i u Hrvatsku.

Ono što je činjenica da je, vrlo vjerojatno, ovaj broj posljedica određenih okupljanja, ali ipak mislim da omikron varijanta u ovom trenutku ne dominira, rekao je Beroš.

Izvijestivši da je u Hrvatskoj trenutno potvrđen 51 slučaj zaraze omikronom, rekao je da je “nešto u Zagrebu, nešto u Dalmaciji” te da će taj broj rasti idućih dana.

“I ono što je potpuno jasno, gledajući po drugim zemljama, da se zaraza rapidno širi novom varijantom”, upozorio je ministar Beroš.

“To samo naglašava potreban oprez pri okupljanjima koja nam predstoje ovih dana, ali isto tako i potrebu da se docijepimo tzv. pojačivač dozom cjepiva ili booster dozom, jer je već sada dokazano da je zaštita nakon te dodatne doze prema novoj varijanti još i veća”, naglasio je ministar Beroš i najavio da će se pojačati testiranja na novu varijantu virusa.

Uoči dočeka Nove godine, pozvao je građane da se pridržavaju epidemioloških mjera.

“Apeliram i molim da sva okupljanja budu u skladu s epidemiološkim mjerama. Ako su ona vani, situacija je nešto povoljnija, a i ako su okupljanja u zatvorenim prostorima, onda treba reći da održavanje distance i nošenje maski po potrebi, često prozračivanje su dosta stvari koje nam neće toliko omesti zabavu, ali može doprinijeti poboljšavanju zdravstvene situacije”, rekao je ministar zdravstva.

Beroš očekuje porast novooboljelih u drugoj polovini, odnosno sredinom siječnja jer, upozorio je, virus ne poznaje granice.

Poručio je kako se Hrvatska dobro pripremila, jer je, istaknuo je, prva zemlja Europske unije koja je odredila određene mjere na granicama s oprezom za ulazak nove varijante virusa.

“S tim smo spriječili njegov nagli ulaz i sad imamo jedan vremenski interval u kojemu možemo promatrati što se događa u drugim zemljama glede porasta broja hospitaliziranih, porastom novozaraženih osoba, te možemo pripremiti naš zdravstveni sustav za ono što nam slijedi”, ocijenio je hrvatski ministar zdravstva.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: beroš, koronavirus, omikron, zaraza,