Crna kronika

Index otkrio da je splitski aerodrom posudio milijun kuna svom šefu. Slučaj ide DORH-u

Otkrili su i da Lukša Novak, direktor Zračne luke Split, 10 godina nije unosio promjene u imovinsku karticu

Autor: Darija Kovačić - 20.03.2021

Index istrage su u serijalu Uhljebarij otkrile da je Zračna luka Split supruzi direktora te zračne luke dala pozajmicu od 1.1 milijuna kuna kojom je obnovio obiteljsku kuću u Kaštel Lukšiću.

Uz to, otkrili su da Lukša Novak, direktor Zračne luke Split, 10 godina nije unosio promjene u imovinsku karticu.

“Lukša Novak je korisnik kredita kojim je dovršena obiteljska kuća u nasljedstvu supruge Marine Novak. Temeljem tih okolnosti izvršena je zabilježba Zračne luke Split u zemljišnim knjigama”, stajalo je u odgovoru koji smo dobili iz Zračne luke Split. Na temelju prava na pristup informacijama od Zračne luke Split, gdje je Novak na čelu od 1998. godine, tražili smo punu informaciju, no dobili smo tek obavijest da je to napravljeno.

U zemljišniku je vidljivo da je kamata za tu pozajmicu iz 2008. godine 4 posto, što je daleko ispod prosjeka koliko su banke nudile za kunske kredite prije 12 godina. Prema službenom biltenu Hrvatske narodne banke, prosječna kamatna stopa u rujnu 2008. godine, i to na stambene kredite, iznosila je 9.6 posto! Prema tome, svakako je riječ o povlaštenom kreditiranju direktora zračne luke.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je donijelo odluku o tom slučaju.

Povjerenstvo je tako odlučilo da će Državnom odvjetništvu proslijediti slučaj direktora Zračne luke Split Lukše Novaka koji je od te tvrtke 2008. dobio stambeni kredit od 1.1 milijuna kuna.

Izvjestiteljica u tom predmetu Nataša Novaković rekla je da se Povjerenstvo ne može time baviti jer je novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa donesen 2011., ali će ga proslijediti DORH-u kako bi se vidjelo je li počinjeno neko kazneno djelo.

Ustvrdila je kako je vrlo neobična situacija da državna tvrtka daje kredit svom zaposleniku, ali i drugim zaposlenicima koji su dobivali kredite od 6000 kuna.

Foto: unsplash

Tagovi: dorh, imovinska kartica, kredit, povjerenstvo, povlastica, zaposlenici, zračna luka split,