Gospodarstvo

Je li hrvatsko skladište plina presušilo?

Potvrđena je obavijest o redovitoj promjeni ciklusa rada sustava skladišta plina PSP Okoli, skoro mjesec dana ranije nego inače

Autor: Ivona Amidžić - 10.03.2022

Na internetskim stranicama nacionalnog operatora sustava skladišta plina – tvrtke Podzemno skladište plina d.o.o.,  jednog od najvažnijih čimbenika sigurnosti plinskog sustava Republike Hrvatske, potvrđena je obavijest o redovitoj promjeni ciklusa rada sustava skladišta plina PSP Okoli.

“Na temelju čl. 17. Pravila korištenja sustava skladišta plina, OSS obavještava sve korisnike da, u skladu sa st. 1. navedenog članka, podzemno skladište plina Okoli mijenja ciklus rada te će od dana 7. ožujka 2022. od 06:00 sati raditi u načinu rada utiskivanje”, naveli su.

To znači da se iz skladišta plin više ne može trošiti već se u njega može samo utiskivati novi plin koji se sprema za trošenje od 1. listopada. U zadnji dio sezone grijanja Hrvatska ulazi bez svog plinskog skladišta.

Podzemno skladište plina u Okoli je u ingerenciji energetskog subjekta podzemnog skladišta u Okoli i on je taj koji brine o njegovoj popunjenosti. Smatra se kako je kraj sezone grijanja u Hrvatskoj 1. travanj, a iako smo od tog datuma udaljeni skoro mjesec dana, zasad sve informacije govore da nema nikakve brige za opskrbu plinom na tržištu Hrvatske.

Premda je Hrvatsko skladište plina presušilo građani se ne moraju brinuti zbog opskrbe. Svaki opskrbljivač u Republici hrvatskoj ima svog dobavljača plina s kojim ugovara količine na nivou plinske godine. Mnogi se boje kako će ruska invazija na Ukrajinu utjecati na opskrbu plina u Europi, ali ima više dobavnih lanaca za plin, nije Rusija jedina.

Američki izvoznici ukapljenog  prirodnog plina trenutno izvoze rekordne količine u Europsku uniju po cijenama koje su još više porasle nakon ruske invazije na Ukrajinu.

“Ponovno napuniti skladište plina bit će basnoslovno skupo. Ne znam gdje će država naći taj novac, distributeri ih sigurno nemaju”, misli energetski konzultant i bivši ministar gospodarstva Davor Štern o ispražnjenom skladištu plina u Okoli.

Nema naznaka da je isporuka plina u Europu ugrožena

Ukrajinski plinski operator (OGTSU) danas je priopćio da dolazak ruskih trupa u dvije kompresorske stanice u istočnoj Ukrajini predstavlja rizik za europsku opskrbu plinom, iako za sada nema nikakvih naznaka da je isporuka plina u Europu ugrožena, prenosi Index.

Rusija je potvrdila da su kompresorske stanice Novopskov u regiji Liganska i Kupiansk, u blizini Kojeva, pod njezinom kontrolom te da jamči sigurnost distribucije i opreme. Rusija je glavni dobavljač plina za Europsku uniju.

Kroz Ukrajinu je 2021. u Europu isporučeno oko 41.6 milijardi prostornih metara ruskog plina, čineći taj pravac glavnom opskrbnom rutom, iako je ta brojka 25 posto niža u odnosu na 2020. jer Rusija traži alternative.

Šef OGTSU-a: Ako dođe do nestašice plina u Europi, znate koga kriviti

OGTSU je priopćio da su pokušaji ruskih snaga da uđu u dvije kompresorske stanice ugrozili sigurnost osoblja i nastavak transporta plina.

“Postoji stvarna opasnost za tranzit plina (…) ako dođe do prekida isporuke ili nestašice plina u Europi, znate koga treba kriviti”, rekao je šef OGTSU-a Sergej Makogan.

Što se tiče isporuke plina Slovačkoj preko granične točke Velke Kaousany, ona za sada teče nesmetano. Zamjenik ruskog ministra za energetiku Pavel Sorokin jučer je rekao da Moskva namjerava ispuniti sve svoje plinske obveze te da u potpunosti nastavlja s isporukom plina.

foto: unsplash

Tagovi: isporuka, nestašica, plin, skladište plina,