Gospodarstvo

Predsjednik HSUP-a: Sigurnost opskrbe plinom uoči zime dobra

Do 1. travnja 2022. do porasta cijena plina neće doći za kućanstva, ni za pravne osobe koje su ugovorile dugoročnu cijenu plina pri cijenama kad su one bile niske

Autor: Ivona Amidžić - 14.10.2021

Do 1. travnja 2022. godine plin za kućanstva neće poskupjeti, a sigurnost opskrbe plinom uoči zime je dobra, rekao je predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) Dalibor Pudić.

Na konferenciji za medije u sklopu obilježavanja 18. Dana plina, ujedno i izborne Skupštine HSUP-a, Pudić je pojasnio da su do 1. travnja iduće godine dogovoreni godišnji kapaciteti po određenoj cijeni.

“Tko god je ugovorio kapacitete na godinu dana u travnju ili svibnju danas ima niže cijene plina. On koji su pak ugovorili na dvije ili tri godine imat će takvu cijenu plina i u tom razdoblju”, izjavio je novinarima čelnik HSUP-a Pudić, koji je danas izabran na novi četverogodišnji mandat.

Tako do 1. travnja 2022. godine do porasta cijena plina neće doći ni za kućanstva, kao ni za pravne osobe koje su ugovorile dugoročnu cijenu plina pri cijenama kad su one bile niske.

Međutim, činjenica je da oni koji ugovaraju cijenu plina na bazi kraćeg vremenskog razdoblja, i ako su ih veće cijene “zahvatile”, tada će i plaćati višu cijenu, što bi se onda odrazilo i na višu cijenu finalnih proizvoda koje koriste kućanstva, pa tako i na rast inflacije, rekao je Pudić.

Kada je riječ o zalihama plina, popunjenost hrvatskog skladišta je 90 posto, a Pudić je apostrofirao i novi dobavni pravac – LNG terminal, pa je tako sigurnost opskrbe plinom tijekom nadolazeće zime dobra.

Popunjenost skladišta je daleko veća nego što je prosjek europskih skladišta, dodao je.

Značajno veći rast proizvodnje LNG-a

Kada je riječ o LNG-u, rekao je Pudić, njegova veća proizvodnja znači i nižu cijenu. Pritom, na tržištu je značajno veći rast proizvodnje LNG-a nego standardnog prirodnog plina, pri čemu proizvodnja potonjeg raste po stopi od dva posto godišnje, a LNG-a i 13 posto godišnje.

Pudić nije želio ulaziti u procjene koliko bi eventualno mogla porasti cijena plina za kućanstva od četvrtog mjeseca iduće godine.

“Zaista ne znamo kakva će biti tržišna cijena 2022. godine”, izjavio je.

Prema formuli za izračun cijene javne usluge, ulazna cijena plina je porasla za 44 posto. To bi rezultiralo povećanjem cijene za oko 20 posto od 1. travnja 2022. godine, no nitko ne može znati kakva će tada biti cijena plina, tako da ovakvi izračuni mogu eventualno služiti za planiranje, pojasnio je.

Cijena plina dosegnula ekstremnu razinu

Pudić je uvodno apostrofirao da je cijena plina na globalnim tržištima značajno rasla, i na više od 110 eura po megavatsatu, a s obzirom na prosječne cijene plina, koje su se zadnjih nekoliko godina kretale između 10 i 20 eura po megavatsatu, ta cijena je zaista ekstremna.

Razlozi su povećanje potrošnje plina u Europi u prvom kvartalu za osam posto, a taj trend se nastavio i u drugom kvartalu. Također, utjecale su i visoke cijene emisija CO2, koje su u proizvodnji električne energije potaknule prelazak s termoelektrana na ugljen na plinske termoelektrane, što je povećalo potražnju za plinom, pa ujedno i njegovu cijenu.

“Sigurno nije za očekivati da bi takve cijene bile dugoročne”, ocijenio je Pudić, napomenuvši da je cijena protekli tjedan pala na ispod 90 eura po megavatsatu.

Pudić trenutno ne vidi potrebu za smanjenjem PDV-a na plin, a osobno je općenito protivnik smanjenja PDV-a na energente, čija se potrošnja nastoji i smanjiti, pa stoga ni smanjenje PDV-a na te proizvode nije pravi put.

No s druge strane, istaknuo je da subvencijama treba pomoći energetski siromašnim kućanstvima, to jest onima koji si ne mogu priuštiti veću cijenu plina, a što je politika koja je već prisutna u europskim zemljama poput Irske, Velike Britanije i Španjolske.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: cijene, kućanstva, plin, poskupiti, zima,