Crna kronika

Kaznena prijava protiv 15-godišnjaka koji je žigosao kolege učenike

Pupovac osuđuje toleriranje nasilja i korištenja ustaškog znakovlja kad je riječ o maloljetnicima

Autor: Ivona Amidžić - 08.02.2019

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak jučer je izjave ravnatelja zadarske Ekonomsko-birotehničke škole o slučaju vršnjačkog nasilja ocijenila u potpunosti neprimjerenima. “Oštro osuđujem sve izjave kojima se grubo diskriminira učenike u odnosu na program koji pohađaju. U našem sustavu svi učenici su jednakovrijedni i jednakopravni, a ravnatelji su dužni takav sustav čuvati i osnaživati”.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u četvrtak je u zadarsku školu uputilo prosvjetnu inspekciju, a u slučaj se uključila i zadarska policija. Ozljede koje su zadobile dvije maloljetne osobe policija je okvalificirala kao lakše. Više o samom šokantnom događaju pisali smo ovdje.

Zadarska policija državnom odvjetništvu za mladež podnijela kaznenu prijavu protiv 15-godišnjaka

“Policijski službenici Prve policijske postaje Zadar dovršili su danas kriminalističko istraživanje nad maloljetnom osobom u dobi od 15 godina, koju se sumnjiči za tjelesnu ozljedu.

Prema maloljetniku je nadležnom državnom odvjetništvu za mladež podnesena kaznena prijava zbog tjelesne ozljede”, priopćeno je iz Policijske uprave zadarske.

Načelnik zadarske krim-policije Boro Mršić potvrdio je na konferenciji za novinare kako se “stručna služba škole uključila pravovremeno” te da će po okončanju istraživanja o svemu obavijestiti Centar za socijalni rad i nadležno državno odvjetništvo. Dodao je da je policija obavijest o događaju zaprimila od medija.

Milorad Pupovac: “Iako je riječ o maloljetnicima, policija treba poštivati zakon, a ne minimalizirati problem”

Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac (SDSS) izjavio je: “Tim zabrinjavajućim i uznemiravajućim činom prekršeni su Ustav u pogledu nacionalne ravnopravnosti i neometanog ostvarivanja nacionalne pripadnosti, Zakon o nediskriminaciji i 325. članak Kaznenog zakona, kojim je zabranjeno poticanje na bilo koji oblik mržnje i nasilja”.

“Zato treba imati dodatne elemente obrazovanja, kojima bi se nastavnici, učenici i ukupna javnost naučili da isticanje ustaškog znamenja i pozdrava nije i ne može biti dopušteno, a najmanje uz ozlijeđivanje ljudskog tijela i potencijalno trajno obilježavanje ljudskog tijela znamenjem tog zločinačkog režima”, poručio je Pupovac.

Incident u zadarskoj školi pokazuje koliko je ozbiljno stanje u društvu. “Ta vrsta znamenja ne smije imati pravo građanstva nigdje, a pogotovo ne među djecom i učenicima“, kazao je.

Pupovac također kaže da policija, iako je riječ o maloljetnicima, može u tom, kao i u svakom drugom slučaju, napraviti što joj nalaže zakon, a ne zatvarati oči i minimizirati problem.

“Nije na meni da govorim policiji što da čini, ali želim upozoriti na ozbiljnost djela, pogotovo ako se ono ponavlja i ako roditelji kažu da su se višekratno obraćali školi, ali nisu nailazili na razumijevanje zbog ponovljenog nasilja”, rekao je Pupovac.

(Hina)

foto: Hina

Tagovi: Blaženka Divjak, Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, Milorad Pupovac, policija, ustaški znak, zadar,