Gospodarstvo

Krstulović Opara traži za Marjan proglašenje opasnosti od elementarne nepogode

Zbog epidemije meditranskog potkornjaka na stablima u park-šumi prijeti opasnost

Autor: Ivona Amidžić - 05.02.2019

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara zatražio je u ponedjeljak od splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana da proglasi izravnu opasnost od nastanka elementarne nepogode na Marjanu zbog epidemije meditranskog potkornjaka na stablima u toj park-šumi, priopćeno je iz splitske Gradske uprave.

“Na temelju traženja našeg Povjerenstva za Marjan, u kojem su istaknuti stručnjaci razmotrili sva gledišta nepovoljnog stanja na Marjanu, uputio sam zahtjev županu Blaženku Bobanu za aktivacijom potrebnih mjera sukladno Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda, a sve radi suzbijanja daljnjeg širenja potkornjaka”, izjavio je Krstulović Opara.

Povjerenstvo za Marjan na prvoj je sjednici u subotu, 2.veljače pozvalo splitskoga gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu da od splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana zatraži da proglasi elementarnu nepogodu radi suzbijanja epidemije mediteranskog potkornjaka na stablima u toj park-šumi.

“Još jednom zahvaljujem svim stručnjacima i zainteresiranoj javnosti koji daju sve od sebe da jedinim prihvatljivim kriterijima – kriterijima struke – krenemo u izlječenje našeg Marjana. Na kraj ovoj pošasti, koja je napala brojne šume na Mediteranu, odlučni smo stati zajedničkim djelovanjem slijedeći stručnost koja nam je na raspolaganju”, rekao je Krstulović Opara.

Direktor Javne ustanove Park-šume Marjana Damir Grubišić upozorio je na sjednici Gradskoj vijeća 29. siječnja ove godine na dramatično stanje u toj park-šumi.

“Potrebno je žurno djelovati. Ako se tako ne postupi, od Park-šume Marjana mogla bi ostati golet”, rekao je Grubišić.

Tom je prigodom splitsko Gradsko vijeće prihvatilo prijedlog gradonačelnika Krstulovića Opare da do sredine veljače održi tematsku sjednicu na kojoj će se raspravljati o tome kako suzbiti epidemiju mediteranskog potkornjaka na stablima u Park-šumi Marjanu.

(Hina)

foto: Hina

Tagovi: Andro Krstulović Opara, Blaženko Boban, epidemija, marjan, potkornjak,