Gospodarstvo

‘Makeover’ Žnjana do sljedeće sezone?!

Plan za uređenje Žnjana pun iznenađenja, a oko nekih bi moglo biti spora: igrališta na garažama, nadstrešnica nad suncobranima, veći kafići i - 'objekt za klubove na vodi'...

Autor: Antonela Verković - 27.10.2018

Pobjednik natječaja “Arhitektonski biro Kuzmanić” izradio je prijedlog DPU-a, pri čemu je visoko vrednovanoz od žirija i javnosti bilo ozelenjavanje platoa.

Zbog toga se predlaže izrada elaborata za krajobrazno uređenje prostora, a kao obavezna nalaže se sadnja bajama, smokve, rogača, šipka, hrasta crnike, pinije, palmi, judina drva, juke, oleandra…

“Uređenje žnjanskog nasipa sa zasebnom tipologijom zelenila – njegova visina, tip (listopadno ili zimzeleno), gustoća sadnje, vrijeme cvjetanja – omogućava promjenjivost i različite ambijente prostora tijekom godine”, navodi se u tekstu dokumenta koji je objavila Banovina.

PLAN PREUREĐENJA

Kako piše Slobodna Dalmacija, arhitekti su našli zanimljiv način da štedljivo koriste prostor. Iako bi sportski tereni bili iznad prostora za vozila, ostaje pitanje hoće li vibracije od skakanja smetati onima u dijelu donje etaže gdje bi trebali biti kafići.

Arhitekti su predvidjeli šetnicu kao lungomare koja plato uzdužno dijeli na dva dijela. Sjeverno su smjestili sedam ugostiteljskih objekata, što je jedan više nego što su nacrtali na nadmetanju, a i kafići uz šetnicu malo su “narasli”. U natječajnom prijedlogu imali su 150 kvadrata natkrivene površine, a sada imaju po 200 četvornih metara, a novi objekt bi imao 430 kvadrata. Dodajmo da se omogućuje manji ugostiteljski objekt na rtu, u sklopu hotela “Radisson Blu”, s 40 kvadrata zatvorenog prostora i nadstrešnicom od 80 četvornih metara.

Na istaknutom dijelu platoa uz obalu pojavljuje se objekt od 500 kvadrata natkrivene površine za “klubove na vodi” koji bi također imao ugostiteljske sadržaje. Planom je predviđeno da južnije od šetnice bude zona ležaljki i suncobrana, na šest pozicija, pojedinačne površine od 410 do 480 kvadrata, uz koje će biti mali šankovi.

Trenutno je sedam “privremenih” kafića otprilike na sličnim pozicijama. U trajnom rješenju za Žnjan jedna će klijentela koristiti ležaljke, a druga će sjediti u kafićima s druge strane šetnice. Uz plažu se predviđaju fontane za pitku vodu, tuševi, prostori za presvlačenje, oaze zelenila…

FOTO: Youtube (‘screenshot’)

Tagovi: arhitekti, preuređenje, zelenilo, žnjan,