Kultura

“Mala Moskva” i “Trešnja” u PlayDrami

Splitsko kazalište PlayDrama predstavilo je u utorak program nove sezone koji uključuje dvije premijere

Autor: Antonela Verković - 19.09.2018

Kako je najavio novi umjetnički voditelj kazališta Matko Botić, Playdrama od ove godine surađuje s Hrvatskim narodnim kazalištem u splitu pa će tako “Mala Moskva” u režiji Olje Lozice biti izvedena 3. studenog na Maloj sceni HNK Split.

Tekst je posebno za PlayDramu napisao Tomislav Zajec, jedan od, kako je rekao Botić, trenutačno najboljih hrvatskih pisaca.

“To je njegov novi dramski tekst koji se nekim motivima dodiruje s Čehovljevim ‘Trima sestrama’, ali je novo dramsko djelo koje je već prevedeno na španjolski i koje će, po svemu sudeći, nakon praizvedbe u PlayDrami, imati svoj život na svjetskim scenama”, rekao je Botić.

U predstavi će glumiti Petra Kovačić Pavlina, Nikša Arčanin, Monika Vuco Carev i Đana Kuzmanić, a kostimograf i scenograf je Igor Vasiljev,  najavio je Botić.

O PREDSTAVAMA

“Mala Moskva” bavi se zapletenim odnosima unutar obitelji između tri sestre i jednoga brata, a i “Trešnja” je obiteljska priča, naizgled benigna i slatka, a zapravo duboka priča unutar jedne obitelji, rekao je Botić. “Obitelj je danas prvoklasno političko pitanje i mislim da vrijedi u kazalištu istraživati što se nalazi unutar nje”, dodao je.

“Trešnja”, predstava nastala po motovima pripovjetki Tanje Mravak, bit će izvedena 8. prosinca u Klubu Quasimodo.

Riječ je o autorskom projektu Tamare Damjanović, kako je rekao Botić, talentirane mlade redateljice koja se do sada predstavila s dvije jako zanimljive predstave u Zagrebačkom dramskom kazalištu Gavella.

“To je njezina redateljska adaptacije motiva iz proze sinjsko-splitske književnice Tanje Mravak koja je puna dramskog potencijala”, rekao je Botić dodavši da Mravak zasigurno jedna od najkvalitetnijih spisateljica svoje generacije.

Voditeljica glumačkog studija PlayDrama Petra Kovačić istaknula je kako treću godinu zaredom surađuju s Udrugom MoSt u okviru partnerskog projekta “Govorim, činim, podržavam, zagovaram, živim nenasilje”. Ove godine su s njima radili na projektu protiv međuvršnjačkog nasilja u koji su uključili najmlađe polaznike tog kazališta zbog čega su snimili i tri spota.

“Drago nam je što možemo raditi nešto plemenito za djecu, odnosno da djeca mogu raditi nešto takvo za svoje vršnjake”, rekla je i nastavila da je do sada 20 nekadašnjih njihovih polaznika upisalo Glumačku akademiju u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Osijeku i Splitu. Još je dodala i da je kroz njihov glumački studio do sada prošlo više od 600 ljudi.

(Hina)

Tagovi: ''mala moskva'', ''trešnja'', playdrama, tomislav zajec,