Kultura

U Splitu praizvedena drama Tomislava Zajeca “Mala Moskva”

Predstava nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Split i Kazališta PlayDrama prva je praizvedba nekog Zajecova teksta u Splitu

Autor: Alan Srčnik - 04.11.2018

Drama Tomislav Zajeca “Mala Moskva” u kojoj su tematizirani međusobni odnosi triju sestara i brata, praizvedena je na Sceni 55 splitskog Hrvatskog narodnog kazališta u subotu navečer u režiji Olje Lozice – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Predstava nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Split i Kazališta PlayDrama prva je praizvedba nekog Zajecova teksta u Splitu.

Autor u drami “Mala Moskva” polazi od Čehovljeve drame “Tri sestre” osmišljavajući likove nalik sestrama i njihovu bratu te razvija originalnu, suvremenu dramu, nemilosrdnu u opisu duha vremena, ali istovremeno toplu i punu ljubavi prema vlastitim disfunkcionalnim licima.

Uloge su igrali Petra Kovačić Pavlina, Monika Vuco Carev, Đana Kuzmanić i Nikša Arčanin.

Po završetku predstave publika je višeminutnim pljeskom nagradila protagoniste koji su se pet puta vraćali na pozornicu zahvaliti publici.

“Sudeći po reakciji publike ova je praizvedba pronašla svoj put do gledatelja,” rekla je novinarima redateljica Olja Lozica po završetku predstave.

Objasnila je kako je glavna razlika između Čehovljeve “Tri sestre” i drame Tomislava Zajeca “Mala Moskva” što kod Zajeca oni koji odu u svijet žele povratk kući. “U Čehovljeve ‘Tri sestre’ akteri maštaju da odu svijet i tako se realiziraju, dok u Zajecovoj ‘Maloj Moskvi’ tri sestre mogu biti svugdje i svašta proživjeti, ali ih ispunjava i rekuperira povratak kući”, rekla je Lozica.

Đana Kuzmanić, koja je igrala Irinu, rekla je kako joj je ta uloga predstavljala veliki izazov. “Irina je mlada djevojka od 20 godina koja ima veliku želju za osamostaljivanjem i u toj želji dolazi u sukob s dvije sestre i bratom, a to je odvodi u životne situacije u kojim se traži i želi otići nekamo drugdje,” kazala je Kuzmanić.

foto HINA/ Miroslav LELAS/ lm

Tagovi: ''mala moskva'', HNK Split, predstava,