Politika

Medved: 11 tisuća stambeno nezbrinutih iz Domovinskog rata?!

Medved je najavio da će ih se u ovoj godini zbrinuti više od 500.. Računamo li malo, ovim tempom će nam trebati više od 20 godina da ih sve zbrinemo..

Autor: Josipa Maksimović - 28.10.2018

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u subotu, na polaganju kamena temeljca za dvije stambene zgrade u naselju Nova Mokošica, kako je na listi Ministarstva više od 11 tisuća stambeno nezbrinutih stradalnika Domovinskog rata te najavio da će ih se u ovoj godini stambeno zbrinuti više od 500.

Vlada priprema preduvjete kako bi u idućoj godini iskorak bio još veći, rekao je ministar na polaganju kamena temeljca za izgradnju dviju stambenih zgrada sa 108 stanova za branitelje i mlade obitelji u dubrovačkom naselju Nova Mokošica.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji, istaknuo je, još uvijek je stambeno nezbrinuto 679 stradalnika, od čega je njih 110 podnijelo zahtjev za dodjelu stana u Dubrovniku.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako će izgradnjom dviju zgrada taj dio Mokošice postati mjesto života i budućnosti, a istovremeno će se vratiti dugovi iz prošlosti.

“Dubrovnik je jedan od rijetkih hrvatskih gradova koji nije u potpunosti riješio pitanje stambenog zbrinjavanja branitelja. Ovdje je početak, a do kraja mandata ćemo to riješiti u cijelosti”, obećao je Franković, poručivši kako je konačno došlo vrijeme da se braniteljima odužimo i time im odamo priznanje.

Stanovi za stradalnike i mlade obitelji

Od ukupno 108 stanova, 65 će biti dodijeljeno braniteljima – stradalnicima iz Domovinskog rata s područja Dubrovnika, a 43 će pripasti Gradu koji će ih, po modelu tzv. dubrovačke stanogradnje, dodijeliti mladim dubrovačkim obiteljima, s mogućnošću otkupa nakon 10 godina. Zgrade bi trebale biti izgrađene u roku od 15 mjeseci.
“Mjesečno plaćajući 1.500 kuna najamnine kroz deset godina mlade obitelji, kojih na listi trenutno imamo 350, dobit će mogućnost kupiti stan po unaprijed određenim cijenama. Kriteriji za dodjelu bit će poznati u siječnju. Državni POS se u Dubrovniku dijelom zloupotrebljavao, a ovako ćemo kroz deset godina imati kontrolu“, izjavio je Franković.
Idući korak u stambenom zbrinjavanju branitelja u 2019. godini dodjela je zemljišta u gradskom naselju Nuncijata, te realizacija projekta na području Pobrežja.

Povelju o polaganju temeljnog kamena potpisali su ministar Medved, dubrovački gradonačelnik Franković i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj.

Franković i Medved u svibnju ove godine potpisali su sporazum o međusobnim pravima i obvezama Ministarstva i Grada u projektu izgradnje dvije stambene zgrade u Mokošici, prema kojem je Dubrovnik darovao zemljište i snosi troškove izgradnje pristupne ceste, komunalnog opremanja i komunalnog doprinosa.

U izgradnju braniteljskih stanova Dubrovnik će uložiti 10,8 milijuna kuna, a u izgradnju stanova za mlade obitelji još tridesetak milijuna kuna.

Investitori 93 milijuna kuna vrijednog projekta izgradnje dvije višestambene građevine s uređenjem okoliša i infrastrukture su Ministarstvo, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN) i Grad Dubrovnik. Izvođač radova je zajednica ponuditelja Lavčević d.d. i Lavčević inženjering d.o.o.

U dvadeset godina postojanja Ministarstva hrvatskih branitelja, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji stambeno je zbrinuto 625 stradalnika, dodijeljeno je 245 stanova, 347 stambenih kredita i 33 financijske potpore, a ukupna vrijednost tih ulaganja iznosi oko 200 milijuna kuna.

U mandatu aktualne Vlade zbrinuta su 33 stradalnika, sedam dodjelom stana, 10 dodjelom stambenih kredita i 16 dodjelom financijskih potpora, ukupne vrijednosti 5,2 milijuna kuna.

(Hina)

Foto: Baldo Marunčić

Tagovi: Domovinski rat, Medved, stambeno pitanje,