Lifestyle

Ministrica Divjak: Sveučilište u Splitu sljedeće godine dobit će 20 posto više proračunskih sredstava

Programski ugovori omogućavaju da splitsko Sveučilište sigurno već u idućoj godini ima barem 10-ak posto više novaca, a angažirat ćemo i dodatna sredstva i za projekte koji se planiraju - veli Divjak

Autor: Alan Srčnik - 11.10.2018

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je najavila kako bi Sveučilište u Splitu sljedeće gone moglo dobiti 20 posto proračunskih sredstava više nego do sada jer će to omogućiti programski ugovori o financiranju visokih javnih učilišta o kojima je Vlada donijela odluku krajem rujna – piše Nacionalniportal.hr, a prenoseći Hina-u.

“Programski ugovori omogućavaju da splitsko Sveučilište sigurno već u idućoj godini ima barem 10-ak posto više novaca, a angažirat ćemo i dodatna sredstva i za projekte koji se planiraju, tako da mi već sada znamo kako će povećanje biti veće od 20 posto,” rekla je ministrica Divjak nakon sastanka s novim rektorom splitskog sveučilišta Draganom Ljutićem na kojem se razgovaralo o programskim ugovorima.

Naglasila je kako je odluka Vlade o programskom financiranju javnih visokih učilišta, donesena krajem prošlog mjeseca, temelj za razgovore sa sveučilištima, te da je splitsko Sveučilište prvo s kojim se razgovara.

Programsko financiranje osigurava više sredstava za naša visoka učilišta i više sredstava na temelju rezultata, rekla je. “To znači, ako ste bolji i više objavljujete, ako se vaši studenti bolje zapošljavaju, ako dajete potporu studentima tijekom studija, ako ste bolji na svjetskim rang listama, onda dobijete i više novaca,” objasnila je Divjak odluku Vlade.

Na novinarski upit kako komentira primjedbu Rektorskog zbora da se programskim financiranjem visokih javnih učilišta najviše izdvaja za STEM područje a nedovoljno za društveno, ministrica Divjak je rekla kako “u konačnici sigurno nema zapostavljanja društvenog i humanističkog područja.”

“Treba dobro pročitati što kaže temelj za programske ugovore,” poručila je Divjak.

Ako bude nekih krucijalnih prigovora, uvijek se može u odluku Vlade intervenirati jer je ostavljena ta mogućnost, dodala je. “Međutim, ja sam sigurna da će odluka o financiranju javnih visokih učilišta, koju je donijela Vlada, biti dobar temelj da razvijamo sveučilišta koja će biti takva kakva su europska uspješna sveučilišta,” kazala je ministrica Divjak.

Tagovi: Divjak, splitsko sveučilište,