Politika

Most ide u rušenje zakona kojim je HDZ sebi osigurao novac za kampanju

Cijela oporba podržala Mostov zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona kojim je HDZ zbog svoje kampanje promijenio pravila igre...

Autor: Ivona Amidžić - 10.05.2019

Saborski zastupnici Mosta prof. Robert Podolnjak i Nikola Grmoja na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru predstavili su Mostov Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izbornih kampanja i referenduma.

Grmoja je istaknuo kako je Most ovim potezom nastavio borbu protiv uzurpacije političke vlasti koju provodi aktualna vladajuća većina.

„Sve što su saborski zastupnici Mosta iznosili tijekom 39 sati maratonske sjednice vezane uz ovaj zakon, itekako se pokazalo opravdanim. Pokušali smo argumentima spriječiti donošenje zakona kojim je HDZ sebi odlučio povećati sredstva za izbornu kampanju, ali oni su napravili sve da za samo 24 sata proguraju ovaj zakon, kršeći sva pravila. Naš saborski zastupnik, prof. Podolnjak napisao je ovaj zahtjev za ocjenu ustavnosti i od danas kreće rušenje ovog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izbornih kampanja, to je nastavak naše borbe svim raspoloživim legalnim sredstvima – rekao je Grmoja.

Prof. Podolnjak je istaknuo kako će Most iskoristiti sve demokratske i pravne „alate“ koje ima na raspolaganju kako bismo zaštitili demokraciju

„Svi klubovi zastupnika zastupnika oporbe potpisali su ovaj zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog zakona, pokazavši da je on donesen voljom parlamentarne većine HDZ-a i njegovih satelita, koji su u predvečerje izborne kampanje promijenili pravila demokratske igre. Od Ustavnog suda tražimo da hitno bez odgode razmotri ovaj Zakon i ukine odredbu o stupanju ovog zakona snagu.

Nedopustivo je da se pravila u demokratskom svijetu mijenjaju praktički dan prije kampanje za izbore i zato elaboriramo kršenje vladavine prava i višestranačkog sustava, jer nisu navedeni razlozi zašto bi ovaj zakon stupio na snagu pod ovim uvjetima. Krši se načelo vladavine prava kao jedne od najviših vrednota hrvatskog ustavnog poretka. Tražimo od Ustavnog suda da konačno počne obavljati svoju nadzornu ulogu i spriječiti daljnju štetu za demokraciju u Republici Hrvatskoj“, rekao je Podolnjak.

Pojasnio je kako Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izbornih kampanja i referenduma, kojeg su donijeli vladajući, propisuje da Zakon stupa na snagu prvog dana od dana objave u Narodnim novinama, a Ustavom je propisano da zakoni u pravilu stupaju na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama. Ranije od toga zakoni mogu stupiti na snagu samo iznimno, ako za to postoje osobito opravdani razlozi. Vlada kao predlagateljica Zakona nije navela nikakve razloge koji bi opravdali njegovo stupanje na snagu prvog dana od dana objave.

FOTO: Youtube screenshot

Tagovi: HDZ, nikola grmoja, podolnjak, zakon,

Vezane vijesti