Lifestyle

Zaštita bioraznolikosti: EU nije postigla ciljeve postavljene do 2020.

Odbor za okoliš smatra da je za rješavanje ovih problema potrebno mobilizirati 20 milijardi eura godišnje

Autor: Ivona Amidžić - 01.06.2021

Odbor Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane u petak je u velikom dijelu podržao Komisijinu Strategiju za bioraznolikost i zatražio donošenje zakona o bioraznolikosti kako bi se mogao postaviti okvir za upravljanje mjerama očuvanja i obnove biološke raznolikosti do 2050.

Zastupnici su izrazili žaljenje zbog činjenice da Europska unija nije postigla ciljeve postavljene do 2020. te istaknuli da se nova strategija za bioraznolikost mora na odgovarajući način pozabaviti s ključnim faktorima kao što su način iskorištavanja zemlje, mora i organizama, klimatske promjene, onečišćenje te problem invazivnih stranih vrsta.

Odbor za okoliš smatra da je za rješavanje ovih problema potrebno mobilizirati 20 milijardi eura godišnje.

U izvješću, usvojenom sa 62 glasa, uz četiri glasa protiv i 12 suzdržanih, podržava se uspostava zaštićenih dijelova na najmanje 30 posto kopnenog i morskog područja EU-a te hitno djelovanje na zaštiti ugroženih vrsta, a posebno radi sprečavanja daljnjeg nestanka pčela i drugih oprašivača.

Povjerenik Europske komisije (EK) za okoliš, oceane i ribarstvo, Virginijus Sinkevičius, naglasio je da je smanjenje broja kukaca “alarmantno” što „ugrožava naš vlastiti opstanak i prirodu u cjelini“.

Zaštita oprašivača, uz 50-postotno smanjenje upotrebe kemijskih pesticida, „jedan je od prioriteta europskog zelenog plana“, rekla je povjerenica EK-a za zdravlje i sigurnost hrane, Stella Kyriakides.

Zastupnici su se snažno usprotivili ponovnom odobrenju glifosata nakon 31. prosinca 2022. te su ponovno pozvali na hitnu reviziju Inicijative za oprašivače koja uključuje ambiciozni okvir praćenja oprašivača na razini cijele EU.

Povjerenik EK-a za poljoprivredu, Janusz Wojciechowski, naglasio je da je utjecaju pesticida potrebno posvetiti veću pažnju.

“Budućom poljoprivrednom politikom trebao bi se ovaj problem u velikoj mjeri riješiti. Primjerice, poljoprivrednici će, kako bi dobili potpore, trebati posvetiti pozornost bioraznolikosti. U području istraživanja i inovacija, pronalaženje alternativa uporabi pesticida jedan je od prioriteta”, naglasio je Wojciechowski.

Europski parlament će o novoj strategiji za bioraznolikost glasovati na plenarnoj sjednici koja se održava od 7. do 10. lipnja. Eurozastupnici također pozivaju da se na UN-ovoj konferenciji u listopadu dogovori globalni sporazum kojim će se definirati smjer djelovanja sa ciljem očuvanja i obnove bioraznolikosti.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: bioraznolikost, ciljevi, EU, odbor, priroda, zakon, zaštita,