Crna kronika

MZO uputio još jednog inspektora u zadarsku školu

Lekaj Prljaskaj: Napadi poput onog u zadarskoj školi izazivaju duboku zabrinutost nacionalnih manjina

Autor: Ivona Amidžić - 08.02.2019

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) uputilo je u petak još jednog inspektora iz Splita u zadarsku Ekonomsko-birotehničku i trgovačku školu zbog slučaja vršnjačkog nasilja koji je izazvao brojne reakcije.

MZO je u četvrtak u školu uputilo prosvjetnu inspekciju zbog slučaja vršnjačkog nasilja u kojemu je učenik te škole užarenim vrhom upaljača u obliku slova “U” opekao kolegicu i kolegu, a danas je, potvrđeno je Hini iz MZO-a, zbog kompleksnosti slučaja iz Splita u Zadar upućen još jedan inspektor.

Zadarska policija je protiv 15-godišnjeg maloljetnika, učenika 1. razreda škole, podnijela državnom odvjetništvu za mladež kaznenu prijavu zbog nanošenja tjelesne ozljede.

Djevojci upućene nove prijetnje

Otac ozlijeđene djevojke u petak je za N1 televiziju rekao da je njegova kći tijekom dana u školi primila nove prijetnje.

U petak je članica saborskoga Kluba zastupnika nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj pozvala nadležne institucije da što brže i učinkovitije reagiraju na slučaj, s obzirom na to da je jedna od žrtava pripadnica albanske manjine, naglasivši da takvi napadi izazivaju duboku zabrinutost pripadnika svih nacionalnih manjina. Takav tip devijantnog ponašanja treba biti označen neprihvatljivim u svakom civiliziranom društvu, naglašava Lekaj Prljaskaj.

“Otac ozlijeđene 15-godišnje djevojke, g. Adem Shala, našao je dovoljno građanske i osobne hrabrosti da progovori o nasilju koje se dogodilo nad njegovom kćerkom, ali je također upozorio da je i njegova starija kćerka ranije bila napadnuta. Saznanja o ovim šokantnim događajima izazvala su duboku zabrinutost kod pripadnika svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj”, upozorila je saborska zastupnica.

“Takvo kontinuirano nasilno ponašanje mora biti primjereno sankcionirano”

Takvo kontinuirano nasilno ponašanje s teškim fizičkim i emocionalnim posljedicama mora biti primjereno sankcionirano, naglašava Lekaj Prljaskaj, pozvavši sve nadležne državne institucije da, u cilju ostvarivanja zahtjeva da naše škole postanu sigurna mjesta za svako dijete i mjesta u kojima se neće šutke prelaziti preko bilo kakvog oblika nasilja, što brže i učinkovitije reagiraju.

Hrvatskim medijima zastupnica je zahvalila jer su “čitavoj javnosti pravodobno ukazali na sve okolnosti ovog skandaloznog slučaja”. Hitnu reakciju svih nadležnih institucija – MZO-a, MUP-a i Ministarstva pravosuđa – u petak je zatražio i predsjednik saborskoga Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac.

Na slučaj je reagirala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević istaknuvši da je svako nasilje nad djecom neprihvatljivo i poručivši da u događaju u zadarskoj školi nalazi “više iznimno zabrinjavajućih elemenata”.

(Hina)

foto: Hina (FaH/ Damir SENČAR /ik)

Tagovi: albanka, Ermina Lekaj Prljaskaj, inspektor, MZO, nacionalne manjine, nasilje, split, U, zadar, žigosanje,