Lifestyle

Na šibensku ginekologiju, bar ne javno, žene se nisu žalile – piše ŠibenikIN

Ni na poziv portala ŠibenikIN da žene anonimno podijele svoja loša iskustva s tog odjela nije stigla nijedna poruka ...

Autor: Lucija Tokić - 17.10.2018

Od 400 bolnih svjedočanstava žena vezanih za probleme koje su doživjele na ginekologijama diljem Hrvatske, koliko je ih uručeno jučer u Ministarstvo zdravlja, baš nijedno iskustvo nije iz šibenske ginekologije – piše šibenski portal ŠibenikIN.

Ni na poziv portala ŠibenikIN da žene anonimno podijele svoja loša iskustva s tog odjela nije stigla nijedna poruka. Stoga smo o osjetljivoj temi koja je zadnjih dana pod povećalom javnosti razgovarali s voditeljem šibenske ginekologije i opstetricije Ivanom Zmijanovićem i ravnateljicom bolnice Sanjom Jakelić.

– U slučaju tih 400 pisama, smatram da je dio problema taj što ženama nije bilo adekvatno objašnjeno što će se u postupku liječenja događati. To je problem i nedostatka vremena i ljudi. Žene su u vrijeme trudnoće, spontanog ili namjernog pobačaja psihološki izrazito osjetljivije i tada je potreban poseban pristup medicinskog osoblja koje im treba objasniti što ih čeka. Uz fizičku bol, psihološki moment jako je bitan – otpočela je ravnateljica šibenske bolnice Sanja Jakelić.

Ona dodaje da je liječenje u Hrvatskoj u svim granama medicine na razini svih europskih država, ali probleme poput starih, neuređenih bolnica, dugih lista čekanja, nedostatka liječnika i medicinskih sestara ne negira.

Na pitanje je li komunikacija s pacijenticama na šibenskoj ginekologiji kvalitetnija nego u drugim hrvatskim gradovima, šef tog odjela Ivan Zmijanović ne može odgovoriti, ali ističe da na odjelu koji vodi liječničko osoblje nastoji pacijenticama objasniti zahvate koji im slijede.

– Pacijenticama pristupamo kao osobama vrijednima poštovanja. Važno je napomenuti da one dolaze u stresu, zbog recimo krvarenja u ranoj trudnoći i ostalih situacija koje izazivaju strah. Nažalost, često tu možemo biti samo svjedoci, a u ranim fazama trudnoće ne možemo napraviti gotovo ništa. Ako je potrebna kiretaža, svakako pacijenticama objašnjavamo o čemu je riječ i zbog čega taj postupak, kakva je procedura i slično – govori ginekolog Zmijanović.

Kiretaža bez opće anestezije

U bolnim, traumatičnim svjedočanstvima koje su podijelile žene diljem Hrvatske, najčešće se kao problem navodi upravo kiretaža bez anestezije te bešćutnost medicinskog osoblja koje prema pacijenticama u tim osjetljivim trenucima nije pokazalo nimalo empatije.

U šibenskoj bolnici kiretaža se radi uz anelgezu i lokalnu anesteziju, a ne opću, pojasnio je doktor Zmijanović.

– Rizik opće anestezije kod kiretaže je opuštanje glatkih mišićnih stanica i cijele maternice zbog čega je povećan rizik od perforacije maternice. Kad je stijenka maternice opuštenija, veći je rizik da instrumentom prođemo kroz tu opuštenu stijenku koja tada pruža manji otpor. Osim toga, opuštena maternica više krvari, a kod spontanog pobačaja krvarenje se zaustavlja kad se maternica stisne i pritisne krvne žile koje kroz nju prolaze. U toj situaciji žena je izložena dvostrukom riziku-ozljedi maternice što u nekim situacijama može rezultirati i njezinim vađenjem pa žena više neće moći imati djece, a drugi je rizik od gubitka krvi što opet može ozbiljno narušiti ženino zdravlje – govori Zmijanović.

Zato djelujemo u uskom prostoru, nastavlja šef ginekologije, jer ako se ide u opću anesteziju postoje spomenuta dva rizika, a ako je riječ o plitkoj anesteziji žena osjeća bol.

– Zbog toga kombiniramo lokalnu anesteziju i lijekove, što pacijenticu neće uspavati već ošamutiti. Razina boli je tada niža zbog jakog anelgetika, a lokalna anestezija djeluje na mjestu zahvata  – objašnjava Zmijanović.

Više pročitajte na LINKU.

Foto: Pixabay

Tagovi: ginekologija, šibenikin,