Gospodarstvo

Odbijena žalba da se projekt izgradnje centra s golf-igralištem proglasi neprihvatljivim za okoliš

Presuda je donesena na temelju rješenja o prihvatljivosti za okoliš, a koje je 2013. ukinuto kao nezakonito

Autor: Ivona Amidžić - 22.02.2019

Upravni sud u Splitu donio je prvostupanjsku nepravomoćnu presudu kojom je odbijena žalba Zelene akcije (ZA), građanske inicijative “Srđ je naš” (SJN) i Društva arhitekata Dubrovnik (DAD) da se zahvat projekta izgradnje sportsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištem na platou Srđ ponad Dubrovnika, vrijednog više milijardi kuna, proglasi neprihvatljivim za okoliš – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Spomenute organizacije zbog takvog su ishoda najavile žalbu višem sudu.

Potpredsjednik ZA Enes Ćerimagić izjavio je u petak na konferenciji za medije pred dubrovačkom Gradskom vijećnicom kako je presuda donesena povodom ponovljenog postupka po presudi iz 2016. godine, kojom je rješenje o prihvatljivosti iz 2013. godine ukinuto kao nezakonito.

“U prvoj presudi iz 2016. sadržajno je utvrđeno da procjena utjecaja na okoliš za golf resort na Srđu nije adekvatno učinjena i da je postupak potrebno ponoviti. Današnja presuda donesena je bez ponovljenog postupka i nadopunjene studije utjecaja na okoliš te bez sastanka stručnog povjerenstva za procjenu utjecaja zahvata na okoliš”, objasnio je Ćerimagić.

Ćerimagić je napomenuo kako je rješenje iz 2016. godine doneseno nakon što je investitor Razvoj Golf, nezadovoljan prethodnom presudom, pokrenuo postupak pred arbitražnim sudom u Washingtonu i zatražio odštetu od petsto milijuna eura.

“Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je tada u rekordnom roku izdalo gotovo identično rješenje, koje je današnjom presudom potvrđeno. Istovremeno je investitor našu tužbu pokušao spriječiti na sve načine pa i tužbom protiv ZA i odgovornih osoba ZA”, rekao je Ćerimagić.

Capor: “Građani i struka se projektu suprotstavljaju, a sve razine vlasti mu se klanjanju i pogoduju mu”

Osobito ‘gnjusnim’ smatra “pritiske posrednim putem” iz Ureda predsjednika Vlade prema ZA. “Poruka je bila sasvim jasna. Nije bilo nešto utuživo, ali je dio neprihvatljive političke kulture”, izjavio je Ćerimagić.

Koordinator građanske inicijative “Srđ je naš” (SJN) Đuro Capor projekt na Srđu nazvao je prijetnjom za građane Dubrovnika, javna financijska sredstva i kvalitetu života u gradu te napomenuo kako je i arbitražni zahtjev investitora također usmjeren prema novcu hrvatskih građana.

“Građani i struka se projektu suprotstavljaju, a sve razine vlasti mu se klanjanju i pogoduju mu. Na tome se projekt temelji, a propast će kad se jedno od toga zaustavi. Mi nećemo stati. Upozoravam ovu gradsku upravu da nije dosad ništa poduzela u zaštiti interesa građana u ovom projektu. Krajnje je vrijeme da se trgnu i pokušaju spasiti prostor kao najvrjedniji resurs, kao i novce građane na koje mešetar zemljištem računa”, rekao je Capor.

Predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik Božo Benić naglasio je kako je projekt pokušaj radikalne amputacije strateške točke Dubrovnika, izgradnje golemog stambenog naselja za bogato inozemno tržište i stjecanja enormnog profita temeljenog na renti Dubrovnika.

“Svjedoci smo eskalacije urbanističkog kaosa, a planirani će projekt na Srđu doprinijeti daljnjoj eskalaciji. Zato ne možemo prihvatiti ovakvu presudu i žalit ćemo se”, rekao je Benić.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: društvo arhitekata, Enes Ćerimagić, golf teren, izgradnja, odbijena žalba, okoliš, projekt, srđ, srđ je naš, štetno,