Gospodarstvo

Odluka o izdavanju zelene karte osiguranj na bijelom papiru

Društva za osiguranje mogu ugovarateljima osiguranja, odnosno vlasnicima vozila, slati i "zelenu kartu" u PDF formatu koja se može tiskati na bijelom papiru

Autor: Ivona Amidžić - 30.06.2020

Od početka srpnja tzv. zelena karta osiguranja moći će se tiskati i na bijelom papiru jer će osiguravajuća će društva ugovarateljima osiguranja odnosno vlasnicima vozila slati “zelenu kartu” u PDF formatu, koja će se moći tiskati na bijelom papiru, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

Naime, Upravni odbor HUO-a donio je odluku o izdavanju međunarodne karte osiguranja od automobilske odgovornosti (zelene karte osiguranja) na bijelom papiru, koju su od 1. srpnja ove godine dužne prihvaćati sve države članice Sustava zelene karte.

Odluka o izdavanju zelene karte osiguranja na bijelom papiru temelji se na odluci Council of Bureaux, međunarodnog tijela koje upravlja Sustavom zelene karte, a koje je donijelo odluku kojom ovlašćuje nacionalne urede za osiguranje u 48 država članica da na dobrovoljnoj osnovi donesu odluku za svoja tržišta o izdavanju “zelena karte” na bijelom papiru, navodi se u priopćenju HUO-a.

To u praksi, kako objašnjavaju, znači da društva za osiguranje mogu ugovarateljima osiguranja, odnosno vlasnicima vozila, slati i “zelenu kartu” u PDF formatu koja se može tiskati na bijelom papiru.

“Države članice Sustava zelene karte osiguranja čiji su nacionalni uredi za osiguranje odlučili nastaviti tiskati zelenu kartu osiguranja na zelenom papiru mogu i dalje nastaviti s tom praksom, ali od 1. srpnja 2020. godine moraju prihvaćati zelene karte osiguranja na bijelom papiru izdane za vozila koja dolaze iz država koje su odlučile iskoristiti mogućnost izdavanja zelene karte osiguranja na bijelom papiru, pa tako i za vozila osigurana u Republici Hrvatskoj”, navodi se u priopćenju.

Uvođenjem te promjene, kako se nadalje objašnjava, “ne mijenja se niti postupak pri prelasku granica prema trećim državama članicama Sustava zelene karte, niti postupak kontrole valjanosti međunarodne karte osiguranja, a Hrvatski ured za osiguranje, u svojoj funkciji ureda jamca, jednako jamči za naknadu šteta neovisno o tome je li ugovaratelju osiguranja/osiguraniku izdata međunarodna karta osiguranja od automobilske odgovornosti na zelenom papiru, kao što je to sada slučaj, ili na bijelom papiru, kao što će to biti moguće od 1. srpnja 2020. godine”.

“Zelena karta osiguranja je međunarodna karta osiguranja od automobilske odgovornosti koju izdaje nacionalni ured za osiguranje kao dokaz o postojanju valjanog osiguranja od automobilske odgovornosti na području država članica Sustava zelene karte osiguranja. Ona je dokaz da će eventualno nastala šteta koja je prouzročena osiguranim vozilom biti nadoknađena. Posjedovanje zelene karte osiguranja nije obavezno za ulazak na područje država članica Europske unije te Andore, Makedonije, Srbije i Švicarske jer prema međunarodnim sporazumima hrvatska registracijska pločica zamjenjuje zelenu kartu odnosno služi kao dokaz osiguranja. Međutim, zelena karta osiguranja (zelena ili bijela) korisna je u slučaju prometne nesreće koju vozač skrivi u inozemstvu jer je kopiju potrebno predati prometnoj policiji ili drugom sudioniku nesreće”, podsjećaju iz HUO-a.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: automobil, bijeli papir, osiguranje, zelena karta,