Lifestyle

Održana panel diskusija: Građani žele veću dosljednost te konkretniju i jasniju komunikaciju

Ta komunikacija nije samo svakodnevno nabrajanje zaraženih i umrlih i ne smije se temeljiti isključivo na zastrašivanju i ucjenama...

Autor: Ivona Amidžić - 03.11.2021

Na panel diskusiji “Izgubljeni u pandemiji informacija o covidu-19” u utorak ocijenjeno je da dok nepovjerenje prema nadležnim institucijama i struci i dalje raste, građani nadležnima poručuju kako žele veću dosljednost i iskrenost te konkretniju i jasniju komunikaciju.

Ta komunikacija nije samo svakodnevno nabrajanje zaraženih i umrlih i ne smije se temeljiti isključivo na zastrašivanju i ucjenama, priopćeno je nakon panela u Zagrebu u organizaciji udruge u zdravstvu Zdravstveni opservatorij.

Naime, prema rezultatima nedavnog istraživanju 45,8 posto građana izjasnilo se da se nije cijepilo jer ne vjeruje u učinkovitost cjepiva, a 43 posto jer su zbunjeni zbog različitih informacija o sigurnosti cjepiva. Kad je riječ o povjerenju u Nacionalni stožer Civilne zaštite, 72,3 posto građana je navelo nedosljednost kao razlog nepovjerenja, a 52,1 posto neiskrenost.

To pokazuje i da kampanja „Misli na druge, cijepi se!“ nije dovoljna te da joj nedostaju ključne komponente edukacije, argumentacije i prezentacije. Stoga su se udruge u zdravstvu i istraživači udružili i putem EU projekta “Zdravstveni opservatorij” pokrenuli neovisnu i stručnu platformu koja želi dati odgovor na pitanja o zdravlju, pandemiji, cijepljenju, nuspojavama i razlozima za i protiv o kojima raspravljamo svaki dan, rečeno je.

Epidemiolog Bernard Kaić rekao je kako su razlozi nepovjerenja građana u cijepljenje to što se mijenjaju znanja o cjepivu, te što se putem medija plasiraju različite informacije – pa jedni banaliziraju i revitaliziraju covid-19 i pandemiju, a drugi time pretjerano plaše građane, a istina je uvijek negdje u sredini. Građani često ne mogu razlikovati tko što govori, a velik dio građana je sklon necijepljenju zbog nedostatka povjerenja u institucije i politiku, ocijenio je.

Epidemiolog Kaić naveo je i kako je od početka pandemije do danas evoluirao i stav oko cijepljenja i trudnoće.

“Na početku nije bilo nikakvih podataka o primjeni cjepiva i zbog toga smo bili jako suzdržani. U periodu od tada do danas u svijetu je primijenjeno 4 milijarde doza, cijepilo se mnogo trudnica i žena koje su u međuvremenu zatrudnjele. Podaci koje imamo pokazuju da cjepiva nemaju nikakva učinak na trudnoću. Prema novijim informacijama preporučujemo cijepljenje trudnica”, rekao je Kaić

Psihijatrica Tea Vukušić Rukavina naglasila  je kako mediji mogu biti kanal koji pridonosi zdravstvenoj pismenosti, no neki zdravstveni djelatnici iskorištavaju medijski prostor za vlastitu promociju. Smatra da bi trebalo biti više mjerodavnih institucija koje će to kontrolirati:

„Nekim zdravstvenim djelatnicima raste popularnost jer znaju dobro komunicirati, ali to ne znači da je ono što govore istinito. Putem društvenih mreža šire se teorije zavjere, a naše institucije trebale su koristiti društvene mreže puno više te njih treba iskoristiti kao prednost”, rekla je.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: cijepljenje, građani, institucije, kronavirus, nepovjerenje, panel diskusija, rasprava,