Crna kronika

Oprezno s telefonskim pozivima, ali i nepozvanim gostima!

Osobe koje se predstavljaju kao policijski službenici, službenici banke i drugih institucija kucaju na vrata s ciljem 'pomoći', a zapravo one kojima dođu 'u goste' prevare i pokradu...

Autor: Antonela Verković - 20.09.2018

Naime, kako piše portal Dalmacija News, tijekom srpnja u Kaštel Lukšiću nepoznata ženska osoba nazvala je na kućni telefon koji koristi 81-godišnjakinja i predstavila se kao djelatnica Zavoda za mirovinsko osiguranje i rekla joj da radi predizanja zaostatka mirovine mora doći na Zavod.

Kada je izašla, u kući je ostala sama 77-godišnjakinja kojoj su na vrata došle dvije ženske osobe i iskoristili njeno lošije zdravstveno stanje, te iz prostorije kuće otuđili nekoliko tisuća kuna.

Jučer je na isti broj telefona nazvao muškarac koji se predstavio kao policijski službenik i rekao da je otuđeni novac pronađen te da će policija doći do njih radi uzimanja otisaka i vraćanja pronađenog novca. Ubrzo potom na vrata kuće došla su dva muškarca koja su se lažno predstavila kao policijski službenici i iz kuće otuđili još nekoliko tisuća kuna.

Policija upozorava građane

Počinitelji najčešće telefonski kontaktiraju  oštećene, uglavnom osobe starije životne dobi, neupućene osobe, predstavljajući se kao policijski službenici, službenici banke ili drugih institucija. Čest je i slučaj da počinitelji, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu nudeći im  pomoć i medicinske usluge  ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava djelatniciraznih zavoda i slično.

Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika.  Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara i ne rijetko tek kasnije primijete da se radilo o prijevari.

U cilju sprečavanja sličnih prijevara, apelira se na sve građane: 

– ne otvarajte vrata i ne puštajte  nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno ne uvjerite o kome je riječ,

– ako se osoba predstavi kao službena, tražite na uvid službenu iskaznicu koju su službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze,

– zapišite registracijsku oznaku vozila, ako su ga nepoznate osobe koristile te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje,

– zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove ( ožiljke, tetovaže, madeže  i slično),

Tagovi: kaštel lukšić, policija, prevara, telefonski poziv,