Kultura

Otvoren Mediteranski festival knjige

Treći put da se ova manifestacija održava u Splitu

Autor: Ivona Amidžić - 09.05.2019

U organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara HGK, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, na Gripama je svečano otvoren Mediteranski festival knjige.

Ova jedinstvena kulturna manifestacija u Splitu održava se po treći put i posjetiteljima nudi obilje književnih poslastica, promocija, susreta, panela, radionica i naravno, pregršt zanimljivih naslova po povoljnim cijenama! Festival je za sve posjetitelje otvoren do 12. svibnja.

Pozivnicu sugrađanima uputio je sa svečanosti otvaranja prvi čovjek Grada Splita, gradonačelnik Andro Krstulović Opara: “Ovo je događaj koji obogaćuje naš grad i cijelu regiju, a siguran sam da će kroz godine postati i uistinu mediteranski. Miris nove knjige je jedinstven i ureže vam se u sjećanje od djetinjstva. Stoga me posebno veseli da će Festival okupiti obitelji koje će u ovoj prigodi pobjeći od svijeta elektronike i naći mir i užitak u pisanoj riječi. Izrazio je gradonačelnik i nadu da će Festival i u budućim izdanjima odati počast velikanima pisane riječi koji su kroz povijest obogaćivali naš identitet i kulturu, te najavio svoj povratak na Gripe, ovaj put izvan protokola, kao strastveni čitatelj i roditelj.”

U revijalnom dijelu svečanog otvorenja splitska kazališna glumica Sara Ivelić pročitala je nekoliko pjesama Jakše Fiamenga kojemu Festival i na ovakav način odaje zasluženo priznanje i počast.

Mediteranski festival knjige u protekle dvije godine pokazao se iznimno uspješnim i posjećenim događajem i svrstao je Split u epicentar književnih događanja u Hrvatskoj. Vrijedan dodatak bogatoj književnoj ponudi od preko 10 tisuća naslova svakako su i popratna događanja koja aktualiziraju gradske teme, kao što je ove godine 40-ta obljetnica Mediteranskih igara te usmjerenost na djecu i mlade.

Promocijom slikovnice za djecu s disleksijom MFK senzibilizira društvo za posebne skupine, a suradnja sa školama, Sveučilištem i Studentskim centrom približava knjigu i promovira čitanje među djecom i mladima.

(Grad Split)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: festival knjiga, knjiga, knjige, mediteranski festival knjige,