Gospodarstvo

Pada cijena nafte, trgovce brine novo razbuktavanje pandemije

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1.15 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 39.78 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1.24 dolara nižoj cijeni, od 37.55 dolara.

Autor: Darija Kovačić - 07.11.2020

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 40 dolara, pritisnute zabrinutošću za potražnju zbog obnovljenih protupandemijskih mjera u Europi, a trgovci su nervozni i zbog neizvjesnog ishoda američkih predsjedničkih izbora, prenosi Index.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1.15 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 39.78 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1.24 dolara nižoj cijeni, od 37.55 dolara.

Italija je u četvrtak zabilježila 34.505 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše od izbijanja pandemije. U SAD-u njihov je broj premašio 120 tisuća i time nadmašio vrhunac širenja zaraze, registriran dan ranije.

“Haranje covida-19 po Europi i SAD-u vjerojatno će teško pogoditi potrošnju”, upozorava Jeffrey Halley iz brokerske kuće OANDA-e.

Pandemija se tako vratila u žižu pozornosti, koja je ovog tjedna bila preusmjerena na američke predsjedničke izbore.

Njihov je ishod još uvijek neriješen, ali je demokratski predsjednički kandidat Joe Biden od petka ujutro u Georgiji u blagoj prednosti u odnosu na predsjednika Donalda Trumpa i polako se bliži pobjedi koja ga vodi u Bijelu kuću.

“Tržišni akteri priželjkuju jasan izborni rezultat, a paralelno cijene energenata pritišće zabrinutost za potražnju”, konstatira Stephen Brennock iz PVM-a.

Značajniji pad cijena spriječili su pak signali vodećih proizvođača da bi mogli produljiti sporazum o ograničenju opskrbe i na početak iduće godine, s obzirom na slabiju potražnju zbog obnovljenih protupandemijskih mjera.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice trenutno smanjuju proizvodnju za 7.7 milijuna barela dnevno, a od početka iduće godine trebale su prema prvotnom planu ublažiti rezove na 5.7 milijuna barela dnevno.

Potporu cijenama pruža i podatak američke vlade da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale za osam milijuna barela. Analitičari su očekivali da će službeno izvješće pokazati njihov rast.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u četvrtak iznosila 39.79 dolara, što znači da je porasla 70 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Foto: unsplash

Tagovi: američki izbori, barel, covid-19, nafta, novac, pad cijene, pandemija, politika,